Hrvatska: Otvorena najveća tvornica baklava u Evropi

Tvornica za početak zapošljava 12 radnika, a već u prvoj godini očekuje se prihod od dva miliona eura (Al Jazeera)

Piše: Tomislav Šoštarić

Jedna od omiljenih slastica s ovih prostora uskoro bi, barem se tako nadaju u britanskoj tvrtki New Bakery, na europske stolove trebala dolaziti iz Hrvatske.

Kod Zagreba je u četvrtak otvorena najveća tvornica baklava u Europi, investicija vrijedna pola milijuna eura.

S najnovijom tehnologijom i automatizacijom proizvodnje, za početak zapošljava 12 radnika, a već u prvoj godini očekuje se prihod od dva milijuna eura.

Plan je u idućih godinu do dvije prihod udvostručiti, a s time bi trebalo ići i širenje kapaciteta i povećanje radnika na njih nekoliko desetaka idućih godina.

Birokratija koči

Čak 95 posto proizvodnje bit će plasirano na europsko tržište, prvenstveno Njemačke, Francuske i Velike Britanije, a ambicija je daljnje širenje na svjetsko tržište te postati najveća svjetska tvornica baklava.

Tvornica je otvorena u Hrvatskoj, iako su opcije bile proizvodnja u Rumunjskoj ili Bugarskoj.

Kako je za Al Jazeeru rekao jedan od osnivača tvrtke, Constantine Azar, nakon analiza zaključili su da je Hrvatska idealno mjesto za pokretanje biznisa, iako su se i oni, kao i mnogi investitori, susreli s teškoćama.

Nije, kaže, baš lako pokrenuti posao u Hrvatskoj, ali stvari ipak idu nabolje, pogotovo nakon pristupanja zemlje Europskoj uniji.

“Birokracija, u prvom redu. Ali mislim da postaje ipak sve lakše i lakše. Prije pristupanja EU bilo je puno više teškoća jer je drugačija bila zakonska regulativa koju nismo poznavali i nije se znalo kako kroz nju prolaziti”, objašnjava Azar.

Teško do domaćih partnera

Drugi problem je teško nalaženje partnera na domaćem tržištu.

“Problem nam je naći domaće dobavljače jer nema toliko velikog opsega ove vrste ovdje. Mi želimo naći ih što je moguće više, želimo dati potporu domaćim proizvođačima, ali je teško jer nisu konkurentni, djelomice po standardima, ali najviše zbog toga što nemaju dovoljno veliku proizvodnju koju mi trebamo”, kaže Azar.

Unatoč potencijalu koji prepoznaje u drugim zemljama regije, poput Bosne i Hercegovine ili Srbije, Azar kaže da za sada nisu zainteresirani za širenje proizvodnje na ta tržišta i u fokusu im je razvoj tvornice u Hrvatskoj.

A za proizvod, kaže, ima mjesta, jer se njihova baklava razlikuje od onih koje se obično nude.

Mjesecima su provodili istraživanja tržišta i eksperimentirali s okusima te našli ‘formulu’ za koju smatraju da će se svidjeti svakom Europljaninu koji, naravno, drži do takvog kolača.

“Imamo proizvod savršen za svakoga, bilo da ste Englez, Nijemac ili Hrvat, sviđat će vam se. To je suhlja baklava nego što je uobičajeno”, objašnjava.

Otvorenju tvornice svjedočio je i hrvatski ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, koji je ponovio stav hrvatske Vlade kako je svaka investicija dobrodošla, a da su planovi novih zapošljavanja uvijek dobra vijest.

Iskoristiti prednosti evropskog tržišta

“Vidi se da je proizvod i produktivnost na vrlo visokoj razini i visoka dodana vrijednost će ostajati u tvrtki koja je registrirana u Hrvatskoj. Tako da je širenje i ambicija da to bude za godinu dana četiri milijuna eura i 25 do 30 zaposlenih, to nas veseli. Znači s te strane, ovaj proizvod sigurno ima prostora i dobro je da takvih proizvođača ima u Hrvatskoj, koji mogu 95 posto svoje proizvodnje izvesti u Europu”, rekao je Maras.

Veleposlanik Velike Britanije u Hrvatskoj, David Slinn, je rekao kako ovaj projekt pokazuje da postoji suradnja kompanija iz Velike Britanije i tvrtki iz Hrvatske, ali da je prostor za napredak velik.

Pogotovo što se tiče Hrvatske, koja je, za razliku od nekih zemalja u regiji, kao članica EU-a u boljoj poziciji.

“U ovom trenutku Hrvatska mora još napredovati po tom pitanju kako bi uvjerila investitore da je zemlja u koju se isplati doći. Jedno, zajedničko tržište, je vrlo natjecateljsko, čak brutalno, Hrvatska je na njemu, no hrvatske tvrtke moraju biti spremne iskoristiti prednosti i šanse koje im to tržište pruža”, rekao je Slinn za Al Jazeeru.

Zaključio je da je Hrvatska baza za investitore kako prema zemljama srednje Europe, tako još više i prema zemljama regije koje to još nisu.

Izvor: Al Jazeera