Dogovor Ukrajine, Rusije i EU-a o isporuci plina

Sporazumom je obuhvaćen protok plina u evropske zemlje do kraja marta 2015 (Al Jazeera)

Ukrajina i Rusija postigle su dogovor o isporuci plina preko zime, javljaju agencije. Trilateralni pregovori, čiji je domaćin bila Evropska komisija su zaključeni u kasnim večernjim satima u četvrtak, ali detalji još nisu poznati, javlja Reuters.

Izvori ruske agencije Itar Tass tvrde da je sporazumom obuhvaćen protok plina u evropske zemlje do kraja marta 2015. 

Ranije danas, ruska kompanija Gazprom postavila je uvjet za potpisivanje sporazuma, tako što će EU osigurati finansijsku garanciju Ukrajini za vraćanje duga od 3,1 milijardu eura. 

Ukrajina je ranije saopćila da je spremna da plati Rusiji dug od 3,1 milijardu eura jer trenutno, kako je rekao premijer te zemlje, Ukrajina preživljava samo zahvaljujući reverzibilnim isporukama plina iz Evrope.

Kijev će platiti 1,45 milijardi eura odmah po potpisivanju sporazuma u Briselu, a ostatak od 1,65 milijardi do kraja godine.

Nova dogovorena cijena gasa je 378 dolara za hiljadu kubnih metara, ali, kako je naglasio Jacenjuk, ona je samo privremena i vrijedit će šest mjeseci.

“Zajedno sa Evropskom komisijom postigli smo dogovor da će Evropska komisija jamčiti da Rusija ispunjava svoje obaveze o fer cijenama, i to kroz mehanizam kompenzacije u slučaju povećanja cijene plina koja nije su skladu sa trilateralnim protokolom koji su potpisale Evropska unija, Ukrajina i Rusija”, kazao je Arsenij Jacenjuk, premijer Ukrajine.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Prema njegovim riječima, konačnu odluku o cijeni i uvjetima isporuke ruskog plina donijet će Štokholmski arbitražni sud, zbog toga što je sporazum sa Rusijom privremen – na šest mjeseci, prenio je Tanjug.

“Ukrajina sada preživljava isključivo zahvaljujući reverzibilnom plinu iz Evrope”, precizirao je Jacenjuk.

EU garant cijene

On je objasnio da je Ukrajina maksimalno povećala reverzibilne isporuke plina iz Slovačke, a da se u skladištima nalazi 17 milijardi kubnih metara plina i dodatno je potrebno još blizu pet milijardi kubika da bi se preživjela sezona grijanja i zima.

Jacenjuk je također najavio da je Ukrajina spremna potpisati sporazum o plinu sa Rusijom samo na trojnom nivou, gdje su na jednoj strani Ukrajina i Evropska unija, a na drugoj Rusija.

Pri tome, prema njegovim riječima, EU će biti garant cijene ruskog plina za Ukrajinu, kroz mehanizam kompenzacije.

Prema uvjetima novog sporazuma, “dalje isporuke plin Rusija će realizirati po sistemu pretplate u količinama koje odredi Ukrajina”, naglasio je Jacenjuk.

Izvor: Al Jazeera i agencije