Crna Gora: Gradi se autoput Bar-Boljare

Ovo je moderan zakon, donesen po najvišim evropskim standardima, rekao je Ivan Brajović (Anadolija)

Vlada Crne Gore i kineska Exim banka potpisali su ugovor o finansiranju autoputa Bar – Boljare, koji će značajno približiti sjever Crne Gore sa centralnim i južnim dijelom države.

Autoput će također povezati luke na Jadranu sa lukama na Dunavu. Vlada Crne Gore je za izvođače radova odabrala kineske kompanije CCCC i CRBC.

Kredit vrijednosti 809,6 miliona eura u ime Vlade Crne Gore potpisao je ministar finansija Radoje Žugić, prenosi Anadolija.

Kako je saopćeno na konferenciji za novinare, od ukupne sume vrijednosti autoputa, 85 posto sredstava biće osigurano iz kredita Exim banke. Kredit je ugovoren sa rokom otplate od 20 godina uključujući šestogodišnji period odlaganja početka otplate, odnosno grejs period.

Godišnja kamatna stopa dogovorena je u visini od dva posto. Preostalih 15 posto sredstava osigurat će Vlada Crne Gore.

Najveći i najsloženiji projekt

Autoput Bar-Boljare je najveći i najsloženiji projekt u historiji Crne Gore. Ukupna dužina autoputa od Bara do Boljara je 169,2 kilometara, a prioritetna i najteža dionica Smokovac-Mateševo duga je 41 kilometara, od čega više od 17 kilometara otpada na tunele, tri kilometra na mostove i gotovo pola kilometra na vijakdukte.

Ministar saobraćaja i pomorstva u Vladi Crne Gore Ivan Brajović saopćio je nakon potpisivanja da se sa osjećajem zadovoljstva može obratiti javnosti.

“Potpisivanjem ugovora o kreditu sa kineskom Exim bankom, napravili smo posljednji korak ka parlamentarnoj proceduri, gdje ćemo razgovarati o najvećem infrastrukturnom projektu u istoriji Crne Gore. Završetkom parlamentarne rasprave i usvajanjem zakona o autoputu, mi ćemo stvoriti sve pretpostavke za početak realizacije autoputa Bar – Boljare. Izvođač je u obavezi da angažuje najmanje 30 posto domaćih kompanija koje se bave ovim poslom, a očekuje se da kada bude najveći obim radova, da na ovom projektu radi oko četiri hiljade radnika”, kazao je Brajović, i napomenuo da će se u Parlamentu već u ponedjeljak naći ugovor o kreditu i zakon o autoputu.

Ministar Brajović je također saopštio da očekuje da zakon o autoputu bude usvojen tokom novembra u Skupštini Crne Gore, a da bi pripremni radovi autoputa mogli početi do kraja godine.

Izvor: Agencije