Advent i EBRD kupuju balkanski Hypo

Balkanska mreža ima 3.900 zaposlenih, više od milion klijenata i aktivu od 8,5 milijardi eura (Reuters)

Šest Hypo Alpe Adria banaka sa područja Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije bit će prodate američkom fondu Advent i njegovom manjinskom partneru Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Prodajna cijena nije poznata, iako je suma, koja se spominje u bankarskim krugovima, 100 miliona eura.

Ugovor će biti potpisan nakon što ga formalno odobre država Austrija i uprave Adventa i EBRD-a.

Sa današnjim danom Hypo Alpe Adria banka prestaje da postoji i postaje loša banka, a zdravi dio Holding Hypo banaka Jugoistočne Evrope, do prodaje će preći u ruke kompanije pod ingerencijom ministarstva finansija.

Balkanska mreža ima 3.900 zaposlenih, više od milion klijenata i aktivu od 8,5 milijardi eura. Grupacija je u prvih šest mjeseci ove godine poslovala sa ukupnim gubitkom od 4,3 miliona eura.

Prodaja banaka

Da domaće banke i državna preduzeća treba da se prodaju stranim investitorima, smatra i guverner Centralne banke Slovenije. Boštjan Jazbec tvrdi da je Slovenija vjerovatno jedina zemlja u kojoj su tri najveće banke u državnom vlasništvu, što je na kraju državu gotovo dovelo do bankrota.

“Nadam se da smo u protekle 24 godine naučili da država nije najbolji vlasnik. Jedino je rješenje, nakon neuspješne domaće privatizacije, prodaja državnih firmi stranim investitorima”, kaže Jazbec.

”Kad je riječ o prodaji Nove Ljubljanske banke, to je teško očekivati sve dok vrijedi formula po kojoj država u najvećoj banci želi sačuvati 25 posto plus jednu dionicu kako bi u njoj zadržala strateški utjecaj.

To je kao da prodajete četverosobni stan, s time da za sebe želite da zadržite jednu sobu. To će teško ići”, rekao je guverner.

Izvor: Al Jazeera