SB: Najbolje poslovati u Makedoniji, najteže u BiH

Makedonija je, u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, ostvarila napredak za jedno mjesto (Arhiva)
Makedonija je, u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, ostvarila napredak za jedno mjesto (Arhiva)

Svjetska banka je objavila novi izvještaj o prognozi uslova poslovanja za 2015. godinu, kojim je obuhvaćeno 189 država svijeta.

Najbolji plasman u regiji ima Makedonija koja je na 30. mjestu, slijede Crna Gora (36), Slovenija (51), Hrvatska (65), Kosovo (75), Srbija (91), dok je najlošije rangirana Bosna i Hercegovina koja je na 107. mjestu.

Makedonija je, u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, ostvarila napredak za jedno mjesto, popravivši odnose pri dodjeljivanju dozvola za gradnju, zaštitu manjinskih dioničara i jednostavnosti plaćanje poreza, u čemu je sedma na listi SB-a.

Bez promjene su uslovi za počinjanje biznisa i provođenje ugovora, dok je u odnosu na 2014. godinu otežano dobijanje električne energije, registriranje nekretnine, dobijanje kredita, prekogranična razmjena i rješavanje nesolventnosti.

Crna Gora je u odnosu na 2014. godinu ostvarila napredak za šest mjesta na listi i sada je na 36. poziciji.

Odličan napredak je ostvaren kada je riječ o dobijanju građevinskih dozvola, ali je i dalje u tom segmentu nisko rangirana (nalazi se na 138. mjestu).

No, četvrta je država svijeta po mogućnosti dobijanja kredita, iako je 2014. godine zauzimala treće mjesto.

Negativne promjene zabilježene su i u ostalim segmentima izvještaja, osim u registriranju nekretnine, zaštite manjinskih dioničara i provođenju ugovora gdje nije došlo do promjene.

Napredak Kosova

Slovenija je, u odnosu na lani, nazadovala pet pozicija i sada se nalazi na 51. mjestu.

Manji napredak je evidentiran u segmentu dobijanja dozvola za gradnju. Uslovi za dobivanje električne energije, registriranje nekretnine i provođenje ugovora su nepromijenjeni, dok su padovi zabilježeni u šest preostalih segmenata izvještaja SB-a.

Hrvatska je za godinu dana napredovala dvije pozicije i skočila sa 67. na 65. mjesto.

Značajan napredak zabilježen je u segmentima dobivanja građevinskih dozvola, prekogranične razmjene i rješavanja nesolventnosti, ali je “pala” u preostalih šest segmenata.

U odnosu na 2014. godinu, dobar napredak uslova za poslovanje evidentiran je na Kosovu, koje je lani bilo na 81, a sada je na 75. mjestu.

Kosovo je u sferi počinjanja posla nadmašilo čak 58 država (u poređenju s prošlom godinom), odnosno napredovalo sa 100. na 42. mjesto.

Veliki pomaci su i u domenu dobivanja građevinskih dozvola, registriranja nekretnine, provođenja ugovora i rješavanja nesolventnosti.

S druge strane, pogoršani su uslovi dobivanja električne energije, jednostavnosti plaćanja poreza, dobivanja kredita, zaštite manjinskih dioničara i prekogranične trgovine.

Singapur prvi

Najveći pad u odnosu na 2014. godinu zabilježen je u Srbiji koja je, prema izvještaju SB-a, pala sa 77. na 91. mjesto.

Ova država ni u jednom segmentu nije ostvarila napredak, već je, izuzevši zaštitu manjinskih dioničara i provođenje ugovora, ostvarila negativan bilans.

Bosna i Hercegovina je na začelju kada se govori o regiji i zauzima 107. mjesto, a prošle godine je bila 104.

U Bosni i Hercegovini, u odnosu na lani, lakše se može dobiti kredit i registrirati imovinu, provođenje ugovora je ostalo isto kao i 2014. godine, a u svim drugim segmentima ova država je nazadovala, ponajviše u sferi jednostavnosti plaćanja poreza.

Na prvom mjestu liste nalazi se Singapur, slijede Novi Zeland, Hong Kong, Danska, Južna Koreja, Norveška, SAD, Velika Britanija, Finska i Australija.

Izvještaj Doing Business obuhvata razdoblje od 1. juna 2013. do 1. juna 2014. godine i u SB-u ističu da je sastavljen uz primjenu nove metodologije.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO