Ostaju evropske sankcije Rusiji

Izvor iz Evropske unije opisuje da su odnosi između Brisela i Moskve znatno pogoršani (AP)
Izvor iz Evropske unije opisuje da su odnosi između Brisela i Moskve znatno pogoršani (AP)

Europska unija je odlučila zadržati režim sankcija protiv Rusije zbog njezine umiješanosti u konflikt u Ukrajini, izjavili su diplomatski izvori.

Veleposlanici 28 članica EU-a nisu dali nikakvu preporuku za promjenu režima sankcija nametnutih Rusiji, doznaje agencija Tass nakon sastanka Vijeća stalnih predstavnika EU-a (COREPER), kako prenosi Tanjug.

“Trenutačno ne postoji nijedan razlog da se mijenjaju restriktivne mjere EU-a prema Rusiji”, rekao je europski izvor nakon sastanka veleposlanika EU-a.

Ovaj neimenovani izvor naveo je da su odluku usvojili prošle sedmice lideri EU-a na summitu u Bruxellesu, prenosi Srna.

“Države članice suglasne su da nema napretka na terenu niti promjene u stavu Rusije koja bi opravdala ukidanje sankcija”, rekao je za AFP diplomatski izvor.

Pogoršani odnosi

Izvor opisuje da su odnosi između Bruxellesa i Moskve znatno pogoršani.

Na sastanku u utorak predstavnici 28 država članica uglavnom su razgovarali o utjecaju europskih sankcija uvedenih Rusiji i situacije na terenu, istaknuo je isti izvor.

Naglasio je da će EU “nastaviti pratiti situaciju na istoku Ukrajine, a posebno primjenu sporazuma o prekidu vatre dogovorenom početkom rujna”.

Veleposlanici su o tim temama razgovarali nakon što su ministri vanjskih poslova i lideri članica EU-a raspravljali o tome.

Predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Državne Dume Aleksej Puškov izjavio je u srijedu da je predvidivo da će EU ostaviti sankcije Rusiji.

“Ali, Evropska unija je sama zarobljena sankcijama. Mnogo je teže ukinuti sankcije nego ih uvesti”, napisao je na svom Twitter profilu, prenijela je agencija Tass.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO