Velika Britanija: Radnici traže pomoć Vlade

Rekordnih pet miliona radnika u Velikoj Britaniji sada se nalazi u kategoriji nisko plaćenih poslova i zbog toga traže hitnu akciju Britanske vlade.

Ekonomija Velike Britanije raste brže od bilo koje druge razvijene ekonomije u svijetu, pokazuju podaci Međunarodnog monetarnog fonda, ali sudeći prema nedavnim demonstracijama mnogi radnici se osjećaju zapostavljenim.

Hiljade javnih radnika se žale da su njhove plate zadržane ispod stope inflacije, što u suštini znači da je vrijednost zarađenog novca manja.

Novo istraživanje pokazuje da nisu jedini, jer se stopa nezaposlenosti smanjuje, a sve više Britanaca radi za plate ispod prosjeka.

“Rekordan rast zapošljavanja je dobra vijest, jer bolje je imati bilo kakav posao nego nikakav. Ali, za stabilan oporavak kvalitet radnih mjesta bitan je koliko i kvantitet”, izjavila je za Al Jazeeru Laura Gardiner iz Fondacije Resolution.

“Mala plata je definirana u E-kategoriju, manje od 7,68 funti po satu, odnosno ispod dvije trećine državnog prosjeka. Samo u prošloj godini blizu 250.000 dodatnih radnika skliznulo je u tu kategoriju, rezultirajući ukupnom cifrom od 5,2 milona, što je historijski rekord”, kazala je Gardiner.

Sve više radi za minimalac

Sindikati tvrde da će to ostaviti dugoročne posljedice na zadovoljstvo radnika.

“To je uznemirujuće za mnoge, jer sve više ljudi, koji rade za minimalac, osjeća se nesigurno i bezvrijedno. Potrebni su im bolji ugovori i bolje satnice kako bi mogli plaćati režije i kako bi bili veća podrška svojim porodicama”, tvrdi Mark Benjamin iz Public and Commercial Services Union.

On smatra da ove brojke dolaze u vremenu kada se sve više Britanaca oslanja na javne kuhinje kako bi prehranili porodice, a radnici u Britaniji sada imaju više šansi da rade za minimalac u odnosu na zaposlenike u sličnim ekonomijama, poput Njemačke ili Australije.

“Ovaj izvještaj bacio je mrlju na Vladu u Londonu koja gradi reputaciju na ekonomskom oporavku. S izborima zakazanim za početak naredne godine Vlada mora hitno dokazati radnicima da će i oni imati koristi od sve većeg prosperiteta države”, javio je reporter Al Jazeere Harry Smith.

Izvor: Al Jazeera