EU: BiH mora prilagoditi trgovinski sporazum

Pristup Hrvatske tržištima članica CEFTA-e je reguliran bilateralnim trgovinskim sporazumima koje EU ima sa svakom pojedinačnom članicom CEFTA (EPA)

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini ponovo je u srijedu upozorila kako ta država mora prilagoditi odredbe svog privremenog trgovinskog sporazuma s EU-om tako što će se on u cjelosti primjenjivati i na Hrvatsku, podsjetivši kako u suprotnom Bosna i Hercegovina riskira gubitak nekih od postojećih povlastica pri trgovanju s članicama EU-a.

Posebnom izjavom dostavljenom lokalnim medijima, Delegacija EU-a reagirala je na istupe nekih bh. zvaničnika, koji opetovano tvrde da je prilagodba privremenog trgovinskog sporazuma neprihvatljiva za Bosnu i Hercegovinu, jer smatraju da bi time Hrvatska nastavila uživati u povlaštenom režimu uvoza u Bosnu i Hercegovinu kakav je imala prije ulaska u EU kao članica CEFTA-e.

Iz Delegacije EU-a u Sarajevu istaknuto je kako prilagodba trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i Bosne i Hercegovine nakon ulaska Hrvatske u EU ne predstavlja bilateralnu aktivnost između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, već pitanje odnosa Bosne i Hercegovine i svih 28 zemalja članica EU-a.

Osnove na kvotama

Također se opovrgavaju tvrdnje kako EU zahtijeva od Bosne i Hercegovine da dodijeli Hrvatskoj iste pogodnosti koje je imala prema pravilima CEFTA-e te podsjećaju kako je, naprimjer, pristup Hrvatske tržištima članica CEFTA-e sada reguliran bilateralnim trgovinskim sporazumima koje EU ima sa svakom pojedinačnom članicom CEFTA-e.

“Ovi ugovori se temelje na kvotama”, tumače iz Delegacije EU-a te navode kako je riječ o tehničkim, odnosno matematičkim prilagodbama trgovinskih kvota, čiji je cilj osigurati što manje poremećaje u ustaljenom trgovanju.

To, primjera radi, znači da ako je Bosna i Hercegovina odobrila godišnju kvotu od 1.000 tona proizvoda za slobodan uvoz iz EU-a, a bescarinski je uvoz iz Hrvatske u tu državu, u skladu s pravilima CEFTA-e iznosio 100 tona, nova prilagođena kvota za bescarinski uvoz iz proširene EU, odnosno njenih 28, umjesto ranijih 27 država-članica, sada iznosi 1.100 tona.

Moguća suspenzija

Pritom se takve kvote raspodjeljuju na temelju redoslijeda podnesenih zahtjeva, što znači da u njima može učestvovati bilo koja država-članica EU-a, a ne nužno Hrvatska.

“Ovakva se prilagodba radi u oba smjera s obostranim povećanjem kvota i stoga tvrdnje o nepravednosti kvota na štetu Bosne i Hercegovine idu u pogrešnom pravcu”, naveli su iz Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini.

Podsjećaju i kako je metodologija EU-a za prilagodbu SSP-a na temelju tradicionalne trgovine prihvaćena od svih država Zapadnog Balkana osim Bosne i Hercegovine.

“Evropska komisija je poduzela korake u pravcu suspenzije Bosne i Hercegovine iz određenih trgovinskih povlastica ukoliko proces prilagodbe ne bude okončan do kraja 2015. godine”, navedeno je u izjavi.

Izvor: Agencije