Različite cijene rada u američkim gradovima

U SAD-u traje rasprava kolika bi trebalo da bude minimalna plata. Sada se zakoni razlikuju od države do države, pa čak i od gradova na istoj saveznoj teritoriji. Tako, naprimjer, kada se objekat jedne kompanije nalazi na granici dva grada, minimalna plata zavisi od lokacije tog objekta. 

Jedan trgovački centar smješten je u dva grada. Jedan dio nalazi se na teritoriji San Josea, dok je sa druge strane područje grada Santa Clara.

„Ustvari, vjerujem da mnogi ljudi nisu ni svjesni ove granice“, objašnjava Al Jerone Green, poslovođa u centru.

Sigurno je da kupci ne primjećuju razliku, ali za radnike drugi grad znači i druga pravila.

Minimalna satnica u San Joseu je 10,15, a u Santa Clari devet dolara.

Razlika je nastala 2012. kada je Gradska uprava San Josea povisila minimalnu satnicu. Uskoro su radnici počeli prelaziti iz jednog mjesta u drugo. Suočene sa gubitkom radne snage, radnje su se morale prilagođavati.

„Mi smo u Santa Clari koja plaća devet dolara po satu, ali u želji da budemo što konkurentniji, odlučili smo našim radnicima blago povećati plate“, kaže Niiki Nguyen, suvlasnica jedne prodavnice u tržnom centru.

Pobuna radnika

Pojedine firme koje imaju dva prodajna mjesta na suprotnim krajevima trgovačkog centra, suočile su se sa pobunom radnika koji su zahtijevali jednakost unutar kompanije. To je bio slučaj i sa jednim kafićem.

„Naposljetku, toliko smo negodovali da smo dobili povišice“, prepričava radnik Nathan Gilmer.

Podizanje plaća stvorilo je pritisak na radnju da zadrži isti profit.

„Jer, nakon što povisite plate, profit počinje padati. Troškovi rada rastu. Kada podvučete crtu, promjene se odmah odraze na poslovanje i morate prodavati više kako biste zadržali istu zaradu“, navodi menadžerica Anchi Liu.

U trgovačkom centru jedinstvenog rješenja nema. Pojedine radnje podigle su cijene i radnicima dale veće plate, dok druge nisu uvele nikakve promjene.

Ista situacija je i u ostatku SAD-a, budući da ekonomisti i političari vode istu debatu već godinu dana.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Predsjednik SAD predložio uvođenje porezne stope od najmanje 30 posto za one koji zarađuju preko milion dolara godišnje.

Published On 25 Jan 2012
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO