Googleov porast prihoda, pad zarade

Pozitivno je, sa druge strane smatraju analitičari, što je usporen pad cijena oglašavanja na dva posto (Reuters)
Pozitivno je, sa druge strane smatraju analitičari, što je usporen pad cijena oglašavanja na dva posto (Reuters)

Prihodi Googlea porasli su u trećem tromjesečju 20 posto u odnosu na isti period lani, na 16,5 milijardi američkih dolara, no zbog rasta troškova poslovanja profit tog internetskog diva pao je više od pet posto.

Čisti profit Googlea iznosio je u proteklom kvartalu 2,8 milijardi dolara, uključujući troškove u vezi prodaje Motorole kineskom Lenovu, što je 5,4 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Isključujući određene stavke, dobit po dionici iznosila je 6,35 dolara, dok su analitičari očekivali 6,53 dolara.

Zbog toga je cijena dionice Googlea na Wall Streetu u četvrtak pala više od dva posto.

Ukupan broj oglasa, ili plaćenih „klikova“, porastao je u trećem tromjesečju 17 posto, sporije od 25 posto u drugom kvartalu.

Premda snažan, rast prihoda Googlea od 20 posto također je manji nego u prethodnom tromjesečju kada je iznosio 23 posto.

Povećanje broja zaposlenh

Porasli su i troškovi operativnog poslovanja, na 37 posto prihoda, dok su u trećem lanjskom tromjesečju iznosili 33 posto.

U proteklom je tromjesečju kompanija povećala broj zaposlenih za otprilike 3.000, ponajviše tehnoloških stručnjaka, što je pridonijelo 46-postotnom rastu troškova za istraživanje i razvoj.

Pozitivno je, sa druge strane, smatraju analitičari, što je usporen pad cijena oglašavanja na dva posto, dok su u prethodnom tromjesečju cijene pale šest posto.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO