Milijarde eura za metro u Rijadu

Broj stanovnika glavnoga grada Saudijske Arabije trebalo bi, prema procjenama, u narednih deset godina porasti za dva miliona.

Saobraćajne gužve i zagađenje mogli bi u predstojećim godinama postati nepodnošljivi. No, takva situacija trebalo bi da bude izbjegnuta gradnjom podzemne željeznice u Rijadu.

Novi javni transportni sistem podrazumijeva šest tračnica na dužini od 176 kilometara i 85 stanica.

To je najveći infrastrukturni projekt u Saudijskoj Arabiji koji će koštati 18,4 milijardi eura.

Na pripremi terena trenutno je zaposleno pet hiljada radnika, a u narednim godinama pridružit će im se još 50.000 kolega, za koje su već osigurane radne vize.

Zagušen saobraćaj

“Projekt će poboljšati ponudu, smanjiti saobraćajne gužve i Rijad podići na nivo razvijenih gradova. Smatramo ga veoma važnim, budući da je najveći projekt u državi”, kaže Abdullah Allohaidan iz Saudijske razvojne agencije.

Rijad trenutno ima 5,7 miliona stanovnika, ali brojka bi do 2030. mogla dostići 8,3 miliona. Sa 800.000 automobila na gradskim ulicama, saobraćaj je sve zagušeniji.

Iako će ovaj trend biti još izraženiji zbog radova, jednom kada oni stanu, bit će mnogo lakše kretati se, ali i disati u Rijadu. Međutim, mnogi građani nisu u to naročito uvjereni.

Završetak radova 2019. godine

“Počinjem raditi u sedam ujutro, pa iz kuće krećem u šest i na posao stižem u pola devet zbog saobraćajnih zastoja. Čak i ako izgrade metro, mi, stanovnici Rijada, i dalje ćemo trpjeti gužve”, kaže Fahad Al-Onaizi, stanovnik Rijada.

Osim unapređenja životnog standarda, vlada projektom namjerava ekonomiju učiniti manje ovisnom o kretanjima na svjetskom tržištu nafte.

Kada bude završen 2019, metro će dnevno prevoziti više od milion putnika.

Njihov broj bi nakon deset godina trebao biti utrostručen. A prljave ulice pretrpane automobilima sve rjeđi prizor.

Izvor: Al Jazeera