Banke krše propise EU-a o isplati bonusa

EBA je poručila bankama koje krše propise Evropske unije da do 31. decembra promijene odgovarajuće pravilnike (AP)

Velika većina novih vrsti bonusa koji se isplaćuju bankarima nije u skladu s propisima Europske unije o najvišim dopuštenim iznosima i morat će biti promijenjena do kraja ove godine, poručili su iz Europske agencije za banke.

Velika većina novih “položajnih” dodataka pogrešno je klasificirana kao dio fiksne plaće, navodi se u izvješću EBA-e, a analiza europskog regulatora pokazala je da 39 banaka koje isplaćuju većinu iznosa definiranih kao “položajni”, odnosno dodaci za “tržišnu vrijednost” za uži krug zaposlenika, krši propise EU-a.

Kako su tijekom financijske krize banke spašavane novcem poreznih obveznika, ograničenja primanja bankara usmjerena su na to da obuzdaju njihovu sklonost rizičnijim investicijama koje im donose veće nagrade, prenosi Hina.

Banke spašavali porezni obveznici

Kako su mnogim ljudima u Europi zamrznute plaće i kako je nezaposlenost visoka, EU je zatražila ograničenje bonusa bankara koji zarađuju više od 500.000 eura godišnje.

Bonusi ne mogu biti veći od osnovne plaće, a samo ako dioničari to odobre mogu biti dvostruko veći.

Odluka EBA-e utjecat će na nekoliko tisuća bankara, ponajviše onih u Londonu, europskom financijskom središtu.

Da bi se položajni dodatak mogao klasificirati kao dio fiksne plaće, mora biti trajno vezan za konkretni posao te unaprijed određen, neopoziv, transparentan svim zaposlenicima i ne smije se temeljiti na diskrecijskim odlukama, tumače u EBA-i.

U većini slučajeva, međutim, takvi se dodaci temelje na diskrecijskim odlukama i utječu na dozvoljeni limit za isplatu bonusa, upozorava se u EBA-inom izvješću.

Promijeniti pravilnike 

Europski regulator dopušta isplatu redovnih dodataka za posebne namjene, kao što su uzdržavanje djece, redovni doprinosi za mirovinsko osiguranje, putno i zdravstveno osiguranje.

Također, prihvatljivim smatraju dodatke za “tržišnu vrijednost”, koji se pak isplaćuju svakom zaposleniku na radu u inozemstvu kako bi pokrio više troškove života.

Iz EBA-e poručuju bankama koje isplaćuju dodatke protivne EU propisima da do 31. prosinca ove godine promijene odgovarajuće pravilnike kako bi bili primjereno klasificirani za isplate u prvoj polovini 2015. godine.

Izvor: Agencije