Luksemburg ukida bankovnu tajnu 2017.

Vrijednost depozita u luksemburškim bankama veća je 10 puta od BDP-a te zemlje (Reuters)
Vrijednost depozita u luksemburškim bankama veća je 10 puta od BDP-a te zemlje (Reuters)

Luksemburg je najavio ukidanje bankovne tajne u 2017, popuštajući time pritisku Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država u sklopu nastojanja na međunarodnom nivou da se suzbije porezna evazija.

Kneževina je najavila da će usvojiti međunarodni standard za automatsku razmjenu bankovnih podatka koji trenutno razvija grupa 20 vodećih razvijenih i ekonomija u nastajanju, prenosi Hina.

Automatska razmjena omogućuje poreznim vlastima lakše detektiranje porezne evazije, odnosno nezakonitih novčanih tokova. Očekuje se da bi novi standard moglo usvojiti 50 država.

“Odlučili smo to učiniti budući da smo obaviješteni da svi prihvaćaju jedinstveni globalni standard”, objavio je ministar finansija Pierre Gramegna kolegama iz članica Evropske unije na sastanku u Luksemburgu.

“Gotovo je s bankovnom tajnom”, konstatirao je na konferenciji za novinare nakon sastanka povjerenik EU-a za poreznu politiku Algirdas Shemeta.

Vrijedan depozit

Vrijednost depozita u luksemburškim bankama veća je 10 puta od BDP-a te zemlje, koja je upravo zahvaljujući institutu bankovne tajne postala jedan od najvećih finansijskih centara u Evropi, a njeni građani najbogatiji u Evropi, mjereno BDP-om po stanovniku, napominje Reuters.

Takva je pozicija postala neodrživa nakon što je Kipar, čiji je bankovni sektor vrijednošću također nadmašio samu ekonomiju, bio prisiljen zatražiti međunarodnu finansijsku pomoć zbog gubitaka na grčkim obveznicama.

Austrija će tako ostati jedina članica Evropske unije čiji propisi dopuštaju građanima EU-a otvaranje bankovnog računa u drugoj zemlji EU-a bez obaveze da se o tome obavijeste porezne vlasti matične zemlje.

Nasastanku u Luksemburgu austrijski ministar finansija Hans Joerg Schelling je kazao da ne može pristati na ukidanje bankovne tajne do 2017. ali je signalizirao da bi mogli biti spremni to učiniti do 2018. Učinili bi to i ranije da je bilo tehnički izvedivo, kazao je Schelling.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO