IndiGo najavio kupovinu 250 aviona Airbusa

Neo je naprednija verzija A320, s motorima koji troše 15 posto manje goriva i najbrže je prodavan avion u povijesti (AFP)
Neo je naprednija verzija A320, s motorima koji troše 15 posto manje goriva i najbrže je prodavan avion u povijesti (AFP)

Europski zrakoplovni div objavio je u srijedu da je s indijskim prijevoznikom IndiGo potpisao nacrt sporazuma o isporuci 250 zrakoplova novog modela A320neo, što bi mogao biti najveći posao u njegovoj povijesti mjereno brojem zrakoplova.

Diskontni je indijski prijevoznik, najveći u segmentu prijevoza putnika, vjerni Airbusov klijent i od europskog je proizvođača dosada već naručio 280 zrakoplova.

Prema kataloškim bi cijenama vrijednost novog posla iznosila 20 milijardi eura.

Bude li sklopljen, taj će “sporazum postati najveća Airbusova pojedinačna narudžba po broju zrakoplova”, navodi se u priopćenju zrakoplovne grupe, kako prenosi Hina.

Snažan rast indijskog tržišta

Poput ostalih tržišta u Aziji, i indijsko u posljednje vrijeme bilježi snažan rast. a takav bi se trend mogao nastaviti i u doglednoj budućnosti, s obzirom na uzlet srednje klase i njezinu sve veću kupovnu moć.

Trenutačno na svakog građanina Indije otpada manje od jednog leta godišnje.

Usporedbe radi, na jednog građanina SAD-a dolazi 2,49 letova godišnje.

Airbus, njegov američki konkurent Boeing i brazilski Embraer već su u 20-godišnjim prognozama za zrakoplovnu industriju najavili da je azijsko-pacifička regija u cjelini njihovo ključno novo tržište, zbog snažnog uzleta srednje klase.

Podaci Svjetske turističke organizacije pokazuju također da u regiji cvate međunarodni turizam, pa je prošle godine broj inozemnih posjetitelja porastao 6,0 posto, na 248 milijuna.

IndiGo, je jedini prijevoznik među četiri najveća trenutno prisutna u Indiji koji kontinuirano posluju u plusu.

Boeing još uvijek ispred Airbusa

“Nova narudžba potvrđuje odlučnost IndiGoa da dugoročno razvija cjenovno povoljnu uslugu zračnog prijevoza unutar Indije i prema inozemstvu”, kazao je u priopćenju čelnik indijske kompanije Aditya Ghosh.

Diljem Azije raste potražnja za manjim putničkim zrakoplovima, budući da prijevoznici nastoje proširiti mrežu destinacija i na manje gradove, napominje AFP.

Iz Airbusa su priopćili da su dosada zaprimili gotovo 11.000 narudžbi za zrakoplove iz obitelji A320, a isporučili su ih dosad više od 6.200 za 400 klijenata i prijevoznika iz cijelog svijeta.

U prvih devet mjeseci ove godine Airbus ipak zaostaje za Boeingom, sa samo 791 neto narudžbom, u usporedbi s 1.000, koliko ih je neto zaprimio njegov američki konkurent.

Indijska narudžba mogla bi mu osigurati vodstvo, dodaje AFP.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO