Turska gradi reaktor za mirovne svrhe

Nuklearna elektrana, Reaktori
Nove vjetroturbine i solarni generatori, navodi se, uspješno su konkurirali nuklearkama po troškovima, a ostvarili su i brži rast proizvodnih kapaciteta od bilo kojeg drugog izvora (Reuters)

Ministar energetike Turske Taner Yildiz izjavio je u petak kako Turska planira izgradnju nuklearnog reaktora za istraživanja u mirovne svrhe.

“U cilju nam je izgradnja nuklearnog reaktora za istraživanja, ali u mirovne svrhe”, rekao je Yildiz u obraćanju studentima u Ankari, uoči njihovog polaska u Rusiju, gdje će proći obuku u cilju specijalizacije u području nuklearne energije, prenosi Anadolija.

Yildiz je najavio početak gradnje nuklearne centrale Akkuyu u ožujku ili travnju 2015. godine.

Prema njegovim riječima, planirano je da kapacitet centrale bude na razini ponude koja će biti veća od potražnje.

Istaknuo je i kako Turska, koja je u konstantnom razvoju, ne može sebi dozvoliti zaostatak u razvoju sektora energetike.

EU odobrla britanski projekt

Europska unija je odobrila nedavno ambiciozni britanski plan vrijedan 26 milijardi dolara za izgradnju prve nuklearne elektrane u ovoj generaciji.

Nuklearna elektrana će biti izgrađena uz francusku i kinesku pomoć, što je prva “pobjeda” nuklearne energije nakon katastrofe u Fukushimi.

The Hinkley Point projekt, koji će graditi francuski EDF, suočio se sa snažnim otporom aktivista i nekoliko država, ali glasovi 28 povjerenika tijesnom pobjedom su odobrili izgradnju.

Hinkley Point u jugozapadnoj Engleskoj jedan je od najambicioznijih svjetskih nuklearnih projekata, a na njega se gleda kao na veliku podršku industriji, koja je, nakon katastrofe u Fukushimi 2011. godine, pala na koljena.

Austrija je obećala da će se protiv ove odluke boriti na sudu, a druge zemlje članice su izrazile zabrinutost da ovaj projekt izruguje blokovsku politiku promocije sunčeve i vjetroenergije.

Irska je posebno zabrinuta jer Hinkley Point nije daleko od irske obale.

Nastavak pregovora Irana i šest sila

Istovremeno se očekuje nastavak pregovora šest sila i Irana o iranskom nuklearnom programu.

Šefica europske diplomacije Catherine Ashton sastat će se 15. listopada u Beču s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem i ministrom vanjskih poslova Irana Mohamedom Javadom Zarifom kako bi se potaknuli pregovori o nuklearnom programu Irana.

Glasnogovornik EU-a Michael Mann kazao je da bi se do 24. studenog trebao postići konačan sporazum s Teheranom o iranskom nuklearnom programu, kojim bi se uklonila sva otvorena pitanja koja dozvoljavaju sumnju da su atomske aktivnosti Teherana vojne.

Teheran niječe optužbe Zapada i Izraela da pod krinkom civilnog programa razvija nuklearno oružje.

Dvije strane razilaze se u pregovorima o opsegu obogaćivanja uranija i rokovima za ukidanje međunarodnih sankcija.

Izvor: Agencije