Počela godina, a Linić najavljuje rebalans

Ministar Linić nije najavio koliki će biti rezovi, nego je kratko poručio: 'Vidjet ćemo!' (Dalibor Urukalovi? / Pixsell)

Iako je godina tek počela, hrvatski ministar financija Slavko Linić već je najavio prvi rebalans proračuna o kojem će Vlada raspravljati za sedam dana.

Rebalans je neophodan, jer je Hrvatska u proceduri prekomjernog deficita, objasnili su u hrvatskoj Vladi, uz napomenu kako će je Europska komisija staviti pod nadzor sve dok deficit ne padne na tri posto BDP-a.

„Vlada drži pod kontrolom državne financije, unatoč mogućnosti da će se teže zaduživati na međunarodnom financijskom tržištu“, odgovorio je Linić uoči sjednice Vlade.

Ipak, nije rekao koliki će biti rezovi.

„Vidjet ćemo“, kratko je odgovorio.

Linić je komentirao i upozorenje Hrvatske narodne banke, po kojem će zaduživanje na međunarodnom tržištu 2014. biti otežano, te im je poručio da je to upravo i bio razlog zašto se Hrvatska zaduživala u studenom prošle godine.

Nova zaduženja

„Nitko se ne treba brinuti. Problem koji postoji vrlo je visoki javni dug i još uvijek visoki deficit. To su stvari s kojima se Vlada bavi i tu moramo naći mjere kako to staviti pod kontrolu. Isto tako, to je poruka svima onima koji su neodgovorno smatrali da mogu trošiti i da se mogu zaduživati i čije posljedice sada Vlada Zorana Milanovića rješava, za razliku od svih onih neodgovornih ljudi koji do jučer nisu to učinili. Dapače, ima ih i danas“, poručio je Linić.

Pojasnio je i kako se Hrvatska, upravo zbog dosta problematičnog stanja na međunarodnom financijskom tržištu, zadužila već u studenome prošle godine te time „riješila prvih šest mjeseci“ ove godine.

„Do tada ćemo vidjeti. Imat ćemo proceduru usklađenja prekomjernog deficita, a vidjet ćemo i kakvo će biti stanje na tržištima”, dodao je Linić i naglasio kako Vlada „sve drži pod kontrolom“, te da nitko ne treba brinuti.

Hrvatska Vlada je na inozemnom tržištu 19. studenoga izdala 10-godišnju obveznicu u vrijednosti 1,75 milijardi dolara, uz prinos od 6,2 posto, s dospijećem na naplatu 26. siječnja 2024. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO