Borba SAD-a protiv pet decenija siromaštva

Borba protiv siromaštva je prije pet decenija bila ključni izazov za Sjedinjene Američke Države.

Tadašnji predsjednik Lindon Johnson objavio je rat neimaštini, a borba je dala rezultate. Međutim, sada je sve veći jaz između bogatih i siromašnih – više od 40 miliona Amerikanaca bori se da preživi.

Američki političari se vole hvaliti srednjom klasom, ostvarenim snovima i bogatstvom.

„Ovo je najbogatija nacija na Zemlji“, istakao je lider SAD-a Barack Obama.

Prije 50 godina predsjednik Johnson je imao drugu viziju kada je objavio rat siromaštvu.

„To neće biti kratka i jednostavna borba. Jedno oružje ili strategija neće biti dovoljni, ali nećemo stati i odustati sve dok ne dobijemo rat. Najbogatija nacija na svijetu može pobijediti“, Lindon je ovo izrekao 1964. godine, prije pet desetljeća kada je petina populacije živjela u siromaštvu.

Dobijao je bitku. Godine 1973. je taj postotak pao na 11 posto. Od tada je stopa siromaštva ponovo krenula uzlaznom putanjom i sada iznosi 15 posto – 46,5 miliona ljudi bori se za puko preživljavanje, među njima i blizu 16 miliona djece.

Krivica na kapitalistima

Richard Wolf sa univerziteta u Massachusettsu smatra da su za to krivi kapitalisti.

„Ključna je bila odluka velikih kapitalista i poslodavaca da napuste SAD, da odu u druge dijelove svijeta gdje će radnike mnogo manje plaćati, gdje ne postoje regulative o zaštiti okoliša koje moraju poštovati, gdje mogu više profitirati nego ovdje“, istakao je Wolf.

Ovo je izazvalo sve veći jaz između Amerikanaca.

Tokom posljednjeg desetljeća dobit najbogatijih Amerikanaca, koji broje jedan posto populacije, skočila je za 86 posto. S druge strane, prihodi svih ostalih porasli su za jedva šest posto.

Bogati su ubirali plodove svojih sve izdašnijih korporativnih zarada od buma s Wallstreeta, a drugi su ostali praznih džepova.

Predsjednik Obama najavljuje promjene, a predložit će povećanje minimalne plaće, što je obećanje koje je već ranije dao, ali ga nije ispunio.

Uskoro će pokušati ponovo.

Izvor: Al Jazeera i agencije