MMF očekuje rast svjetske ekonomije

Christine Lagarde nije navela razloge revizije prognoze (EPA)
Christine Lagarde nije navela razloge revizije prognoze (EPA)

Međunarodni monetarni fond povisit će za tri sedmice prognozu rasta svjetske ekonomije, najavila je u Nairobiju izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde.

“Povisit ćemo prognozu rasta svjetske ekonomije”, kazala je ona na konferenciji za novinare u glavnom gradu Kenije, dodajući da je još prerano za pojedinosti.

Na kraju dvodnevne posjete Keniji Lagarde nije navela razloge revizije prognoze, prenosi Hina.

U redovnim jesenjim prognozama za svjetsku ekonomiju, objavljenim u oktobru prošle godine, MMF je snizio prognoze, zaključivši da je “rast i dalje spor“.

Ubrzani rast

Prema tadašnjim je prognozama svjetska ekonomija prošle godine porasla 2,9 posto, a ove bi godine rast trebao ubrzati na 3,6 posto.

Time su jesenje prognoze snižene za 0,3 posto, odnosno 0,2 postotnog boda u odnosu na one iz jula.

U novembru je MMF upozorio da ekonomije u nastajanju posustaju, iako na njih i dalje otpada većina rasta aktivnosti u svjetskoj ekonomiji, dok razvijene zemlje, posebno Sjedinjene Američke Države, pokazuju naznake oporavka.

Zbog postupne promjene blage monetarne politike u SAD-u usporio je priliv kapitala na tržišta u nastajanju, s obzirom na rast dugoročnih prinosa u SAD-u i mnogim drugim ekonomijama, napomenula je Lagarde.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO