MMF očekuje rast svjetske ekonomije

Christine Lagarde nije navela razloge revizije prognoze (EPA)

Međunarodni monetarni fond povisit će za tri sedmice prognozu rasta svjetske ekonomije, najavila je u Nairobiju izvršna direktorica MMF-a Christine Lagarde.

“Povisit ćemo prognozu rasta svjetske ekonomije”, kazala je ona na konferenciji za novinare u glavnom gradu Kenije, dodajući da je još prerano za pojedinosti.

Na kraju dvodnevne posjete Keniji Lagarde nije navela razloge revizije prognoze, prenosi Hina.

U redovnim jesenjim prognozama za svjetsku ekonomiju, objavljenim u oktobru prošle godine, MMF je snizio prognoze, zaključivši da je “rast i dalje spor“.

Ubrzani rast

Prema tadašnjim je prognozama svjetska ekonomija prošle godine porasla 2,9 posto, a ove bi godine rast trebao ubrzati na 3,6 posto.

Time su jesenje prognoze snižene za 0,3 posto, odnosno 0,2 postotnog boda u odnosu na one iz jula.

U novembru je MMF upozorio da ekonomije u nastajanju posustaju, iako na njih i dalje otpada većina rasta aktivnosti u svjetskoj ekonomiji, dok razvijene zemlje, posebno Sjedinjene Američke Države, pokazuju naznake oporavka.

Zbog postupne promjene blage monetarne politike u SAD-u usporio je priliv kapitala na tržišta u nastajanju, s obzirom na rast dugoročnih prinosa u SAD-u i mnogim drugim ekonomijama, napomenula je Lagarde.

Izvor: Agencije