Senat potvrdio: Yellen prva šefica Feda

Obama je prilikom nominiranja Yellen rekao da je ona veoma kvalificirana za šeficu Feda (Reuters)
Obama je prilikom nominiranja Yellen rekao da je ona veoma kvalificirana za šeficu Feda (Reuters)

Američki Senat potvrdio je u ponedjeljak imenovanje 67-godišnje Janet Yellen na mjesto predsjednice Feda, kao prve žene na mjestu čelnog čovjeka Američke centralne banke od osnivanja te 100 godina stare institucije.

Yellen će na mjestu predsjednice Federalnih rezervi zamijeniti Bena Bernankea, kojem 31. januara ističe drugi četverogodišnji mandat.

Janet Yellen je do sada obavljala dužnost potpredsjednice Feda.

Za Yellen je glasalo 56 senatora, uglavnom demokrata, dok je 26 republikanskih senatora bilo protiv.

‘Dokazani lider’

Odluku Senata pozdravio je američki predsjednik Barack Obama, koji je u oktobru predložio Yellen za Bernankeovu nasljednicu.

On je prilikom nominiranja Yellen na ceremoniji u Bijeloj kući rekao da je ona dokazani lider i da je veoma kvalificirana za obavljanje ovog posla.

“Ona zna kako funkcioniraju berze i ekonomija i to ne samo u teoriji, već u životu”, kazao je Obama.

Yellen je tada obećala da će, ako Senat potvrdi njenu nominaciju za novu predsjednicu Američke centralne banke, učiniti sve na promoviranju zaposlenosti, stabilnih cijena i snažnog i finansijskog sistema.

Izvor: Agencije


Povezane

Američki predsjednik Barack Obama, nominovao je Janet Yellen za mjesto predsjednice američkih federalnih rezervi. Ona bi trebalo da naslijedi Bena Bernankeja koji je posljednjih osam godina upravljao ovom institucijom. Šezdesetsedmogodišnja Yellen bi trebalo da bude prvi član Demokratske partije na ovoj poziciji još od 1987. godine. Njeno imenovanje dolazi u ključnom trenutku za američku ekonomiju […]

Američki predsednik Barack Obama nominovat će potpredsjednicu Federalnih rezervi Janet Yellen za novu predsjednicu uprave američke Centralne banke. Na toj funkciji zamijenit će sadašnjeg šefa Fed-a, Bena Bernankeja.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO