Premašen budžet za širenje Panamskog kanala

Proširenje Panamskog kanala koji spaja Atlantski okean sa Tihim vruća je tema ovih dana u Latinskoj Americi, ali i u Španiji. Naime, radovi na proširenju odavno su probili budžet projekta, što je stvorilo raskol između investitora i izvođača radova, koji prijeti obustavljanjem radova.

Milijardu i 600 miliona dolara. Za toliko su troškovi na proširenju Panamskog kanala već premašili budžet. Konzorcij izvođača radova, koji čine kompanije iz Španije, Italije, Belgije i Kanade, krive panamsku Vladu za neprecizna istraživanja terena.

Jose Pelaez, projektni manadžer konzorcija GUPC, rekao je: “Vlada, koja i upravlja Kanalom, nije bila u stanju sagledati realnu situaciju. Kada smo počeli sa iskopavanjima i naišli na čitav niz trusnih materijala koji nisu bili spomenuti u prvobitnim istraživanjima, tada smo shvatili da materijali koje smo donijeli neće biti dovoljni da se napravi beton odgovarajuće jačine.”

Konzorcij je pred Vladu Paname postavio ultimatum – ili platite razliku u narednih 20 dana ili obustavljamo radove. Iz Vlade je stigao odgovor: “Voljni smo platiti, ali troškovi moraju biti opravdani.”

Plaćanje grešaka

“Uprava Kanala se obavezala platiti eventualne greške u projektu izgradnje kanala. Nismo rekli da ćemo platiti samo 200 ili 300 miliona, ali insistiramo na tome da svaki dolar koji konzorcij potražuje mora biti kvalitetno opravdan”, poručio je Jorge Luis Quijano, upravitelj Panamskog kanala.

Vlade zemalja odakle potiču kompanije koje čine konzorcij požurile su u Panamu kako bi pružile svoju podršku. No, njihovu ulogu u ovom sporu minimizirao je njihov domaćin, predsjednik Ricardo Martinelli.

Martinelli je rekao: “Prije svega želim naglasiti da Italija, Španija i Panama imaju izvanredne diplomatske i tržišne odnose, ali ovo nije diplomatski problem. Ovo je nesporazum između kompanija koje učestvuju u projektu i one ga trebaju rješavati.”

Na osnovu prvobitnih procjena, proširenje 80 kilometara dugog kanala trebalo je koštati 5,2 milijarde dolara. Cijena je već sada blizu sedam milijardi. Rok za proširenje je juni 2015. godine.

Sada je fokus na izgradnji trećeg seta bazena, koji bi trebali prihvatiti brodove kapaciteta 12.000 kontejnera. Trenutno, najveći brodovi koji mogu proći kroz kanal su oni srednje veličine kapaciteta do 5.000 kontejnera.

Izvor: Al Jazeera