Neizvjestan put svjetskog tržišta dionica

Suočeni s potencijalnim smanjenjem stimulacija iz američkih Federalnih rezervi i jačanjem globalne ekonomije, investitori diljem svijeta prebacuju velike količine novca iz obveznica u dionice.

Ali, budući da su vrijednosti svjetskih burzovnih indeksa na rekordno visokim razinama, postavlja se pitanje ide li svjetsko burzovno tržište dionica prema novom velikom padu pa čak i pucanju tržišnog balona.

Američko i azijsko tržište kapitala uzelo je mali predah u svom dugom usponu prema povijesnim maksimumima.

Rekordne vrijednosti

Europa blago zaostaje, ali ipak drži tempo. Njemački DAX drži rekordno visoku vrijednost, daleko iznad 9.000 indeksnih poena, a trgovci na burzi, poput Olivera Rotha, uvjereni su kako će se pozitivna atmosfera nastaviti i dalje.

“Imali smo sjajnu sezonu u 2013. godini i očekujemo iste uvjete u ovoj godini, ako ništa, barem u početku. Ključne kamatne stope ostat će niske, zato možemo očekivati dosta dobru 2014.”, kaže Roth, trgovac na Frankfurtskoj burzi. 

Najpozitivnija priča stiže iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje tržište kapitala nikad nije bilo likvidnije.

Najava potencijalnog takozvanog ‘taperinga’, odnosno postepenog smanjivanja stimulacija FED-a, natjerala je investitore da kapital prebace s tržišta obveznica na tržište dionica.

No, postavlja se pitanje može li doći do pucanja tržišnog balona, kao što se dogodilo sa zlatom, kada je cijena postepeno rasla do vrtoglavih 2.000 dolara za uncu, a onda naglo pala na tisuću dolara.

”Od ožujka 2009, svjetska tržišta su uglavnom postepeno rasla. Očekivati da će se rast nastaviti i u idućim godinama bilo bi pravo čudo, pogotovo zato što politike središnjih banaka diljem svijeta neće biti stimulativne kao što su do sada bile”, pojašnjava Brenda Kelly, tržišni strateg.

Velik i brz rast zove na oprez

Ako ne na tržištu kapitala, može li se tržišni balon očekivati na drugim mjestima? Pojedini primjeri mogu se vidjeti na valutnom tržištu, poput Bitcoina, ili na tržištu nekretnina u Velikoj Britaniji, čije su cijene prošli mjesec imale najveći skok u posljednje četiri godine.

Veliki rast, koji je pritom i brz, uvijek ostavlja prostora za oprez. Ipak, ima i onih koji misle da je prerano za oglašavanje alarma.

“Ako tržište nekretnina nastavi rasti, to će za sobom povući i ostale industrije, što će u konačnici stvoriti savršen krug za britansku ekonomiju i privući dosta novih investicija”, smatra ekonomski strateg Jeremy Stretch.

Rast ili pad, s balonom ili bez njega, ekonomisti se slažu u jednom – na kraju 2014. godine, tržišta će izgledati potpuno drugačije u odnosu na današnju sliku.

Izvor: Al Jazeera i agencije