Boeing ne odlazi iz Seattlea

U Boeingu je postignut dogovor koji jamči da američka savezna država Washington neće izgubiti tisuće radnih mjesta.

Boeingovi radnici prihvatili su ponudu uprave po kojoj će najnoviji avion biti proizvođen u toj saveznoj državi. Milijarde dolara ekonomske aktivnosti neće biti premještene na druge lokacije.

31.000 inženjera i strojara imala je podijeljena mišljenja uoči glasovanja. Mlađi djelatnici bili su za prijedlog, dok su stariji bili protiv jer prijedlog ugrožava njihove mirovine. 

Sindikat prihvatio dogovor

Iz Boeinga su upozorili kako bi odbijanje dogovora prisililo da se proizvodnja krila i trupa zrakoplova premjesti negdje drugdje, što bi bio veliki gubitak za državu Washington i tisuće njezinih žitelja.

“Uglavnom osjećam pritisak zajednice. Glasat ću za”, rekao je mehaničar Larry Thompson.

“Mnogo ljudi oslanja se na nas. To je teška odluka. Ja ću glasati protiv”, izjasnio se pak jedan drugi radnik.

“Večeras su članovi sindikata prihvatili Boeingov prijedlog osmogodišnjeg ugovora sa 51 posto glasova za”, zaključio je na kraju Jim Bearden, glasnogovornik sindikata radnika. 

Sindikat djelatnika koji sastavljaju Boeingove zrakoplove prihvatio je dogovor koji isključuje njihove mirovine, ali jamči kako će Boeing nastaviti praviti svoj novi  Jetliner 777X u Seattleu, gdje radi letjelice više od 90 godina. 

Političko rukovodstvo izuzetno je zadovoljno ovim rezultatom.

Sličan dogovor propao u studenom

“Večeras je država Washington osigurala svoju budućnost kao svjetska prijestolnica avijacije. Iz Boeinga smo dobili potvrdu da će se montaža trupa i krila od karbonskih vlakana nastaviti u Seattleu”, izjavio je Jay Inslee, guverner države Washington.

Sličan dogovor između Boeinga i sindikata propao je prošlog studenog, kada je dvije trećine djelatnika glasovalo protiv novih radnih ugovora.

Milijarda dolara dodatnih pogodnosti tijekom sljedećih osam godina bila je dovoljna da prijedlog ovaj put bude prihvaćen.

No, teško je očekivati stabilnu budućnost, kada su novi ugovori ostavili nezadovoljnim 49 posto zaposlenika.

Izvor: Al Jazeera i agencije