Nova firma Fiat Chrysler Automobiles

Marchionne: Jedan od najvažnijih dana u karijeri (Reuters)

Italijanski koncern Fiat, koji se bavi proizvodnjom automobila, saopćio je kako je formirao novu firmu Fiat Chrysler Automobiles (FCA), nakon što je ove godine postao stopostotni vlasnik američke grupacije Chrysler.

„Danas je jedan od najvažnijih dana u mojoj karijeri u Fiatu i Chrysleru“, rekao je glavni izvršni direktor italijanskog dijela firme Sergio Marchionne.

„Uspjeli smo izgraditi solidnu osnovu globalnog proizvođača, na boljem nivou od naših konkurenata.“ 

Nova grupa, koja će po veličini biti sedma u svijetu, ima fiskalnu bazu u Velikoj Britaniji, a sjedište u Holandiji. Njene dionice će kotirati na berzi u New Yorku i na sekundarnom tržištu u Milanu, objavio je Fiat.

Novi znak

Italijanski proizvođač je zvanično vlasnik 100 posto Chryslera od 21. januara, nakon što je za 4,35 milijardi američkih dolara kupio preostalih 41,46 procenata kapitala američke firme čiji je ranije bio suvlasnik.

Nastajanje „potpuno integriranog globalnog proizvođača automobila“ neće imati nikakav uticaj na fabrike i radnu snagu, naročito u Italiji, obećala je firma.

Predstavljen je i novi znak firme – FCA, napisan plavim slovima, a koncern sada čine brandovi Jeep, Ram, Dodge, Chrysler, Fiat, Maserati, Ferrari, Lancia i Alfa Romeo.

Što se tiče budućnosti, Fiat je ranije najavio da se namjerava preorijentirati na skuplja, profitabilnija vozila, naglasivši naročito marke Alfa Romeo, Maserati i Jeep.

Novi strateški plan bit će predstavljen početkom maja.

Izvor: Agencije