Google prodaje Motorolu Lenovu

Kupovina Motorole za Lenovo je ulaz na američko tržište mobitela, kojim dominira Apple (Reuters)

Tehnološki gigant Google u posljednjoj je fazi prodaje svog Motorola Mobility odjela kineskom Lenovu za 2,9 milijardi dolara, što za ovu kompaniju predstavlja ulaz na američko tržište mobitela kojim dominira Apple.

Prodaja Motorole označit će kraj Googleovog kratkotrajnog pokušaja proizvodnje mobilnih telefona, kao i povlačenje iz najveće akvizicije u posljednje vrijeme, budući da je Motorolu u 2012. kupio za 12,5 milijardi dolara.

Od tada je Google smanjio broj zaposlenika Motorole sa 20.000 na 3.800, a taj odjel je izgubio gotovo dvije milijarde dolara.

Dogovor sa IBM-om

Lenovo će kupovinom dobiti kontrolu nad proizvodnjom pametnih telefona Moto X i Moto G, kao i određene patente, rekao je jedan izvor upućen u pregovore agenciji Reuters.

To će, također, biti drugi veliki posao Lenova u SAD-u u jednoj sedmici. Kineska kompanija je prije nekoliko dana objavila dogovor da kupi serversku jedinicu IBM-a za 2,3 milijarde dolara.

Navodno će Lenovo kupiti Motorolu u gotovini i dionicama, prenose agencije.

U Googleovom saopćenju povodom dogovora stoji da će ovaj potez kompaniji omogućiti fokusiranje na razvoj operativnog sistema Android.

Izvor: Agencije