Ruske tvrtke zanima udio MOL-a u INA-i

Dvorkovič kaže kako je teško govoriti o konkretnim detaljima posla, jer još predstoje razgovori sa mađarskom i hrvatskom stranom (Al Jazeera)

Potpredsjednik ruske Vlade Arkadij Vladimirovič Dvorkovič izrazio je uvjerenje da će jedna od energetskih ruskih tvrtki pokazati interes za otkup MOL-ovog udjela u INA-i, te istaknuo da ruska Vlada odobrava i podržava djelatnost ruskih kompanija u tom smjeru, a osobno misli da je to perspektivan posao.

“Ruske energetske tvrtke, privatne i državne, stalno su u potrazi za novim tržištima. Ruske naftne i plinske kompanije već dugo surađuju s mađarskim MOL-om. Hrvatsko tržište vrlo je perspektivno i privlačno i siguran sam da će jedna od tih tvrtki pokazati interes za ponuđeni udjel u INA-i”, rekao je Dvorkovič u ekskluzivnom razgovoru za Jutarnji list, kako prenosi Hina.

‘Perspektivan posao’

Dodao je da mu je trenutno teško govoriti o nekim konkretnim detaljima tog posla, jer predstoje još i razgovori sa mađarskom i hrvatskom stranom, ali da ruska Vlada, u svakom slučaju, odobrava i podržava djelatnost ruskih kompanija u tom smjeru.

“Osobno mislim da je to perspektivan posao. Je li i realan posao, moramo vidjeti kakav je strateški interes o tom pitanju i MOL-a i INA-e“, rekao je Dvorkovič.

Rusima je, ističe, vrlo ugodno raditi s Hrvatskom, jer “nemamo nikakvih otvorenih političkih pitanja”, te je naveo primjere poput Lukoila i Gazproma, koji su tvrtke koje “ovdje nemaju većih problema i stalno šire svoje poslove”.

Ruske tvrtke su, naglasio je, dobro prihvaćene i ne vidi razloga da u Hrvatskoj ne bude još više ruskih poduzeća.

“Slobodno mogu reći da možemo očekivati realizaciju efikasne suradnje doslovce već u sljedećih nekoliko dana”, rekao je potpredsjednik ruske Vlade Dvorkovič, koji je u posjetu Hrvatskoj.

Potencijal za širenje plinovoda

Nije se složio s ocjenom novinara da je hrvatski dio Južnog toka “slijepo crijevo”.

“Prednost Hrvatske je da uz mala ulaganja ima velike potencijale za širenje i napredovanje plinovoda”, rekao je Dvorkovič, ocijenivši kako Hrvatska može postati jedno od najvažnijih europskih središta za distribuciju ruskog plina.

Kad je riječ o mogućem nastavku plinovoda, dodao je, to je “dinamičan proces”.

Rusima je, istaknuo je Dvorkovič, energetika veoma važna, a Hrvatska ima puno toga za ponuditi, kazao je, među ostalim, potpredsjednik ruske Vlade Arkadij Vladimirovič Dvorkovič u razgovoru za Jutarnji list.

Izvor: Agencije