Hrvatska:Iz javnih tvrtki odlazi 2.000 ljudi

Hrvatski premijer je najavio kako Vlada više neće biti popustljiva prema upravama javnih poduzeća (Al Jazeera)
Hrvatski premijer je najavio kako Vlada više neće biti popustljiva prema upravama javnih poduzeća (Al Jazeera)

Hrvatska javna poduzeća moraju biti okosnica razvoja i ogledalo države, izjavio je u srijedu predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović na Vladinoj konferenciji “Poslovanje, restrukturiranje i ulaganja javnih poduzeća u 2014. godini”.

On je najavio kako Vlada više neće biti popustljiva prema upravama javnih poduzeća i da će od njih tražiti dosljednu provedbu Vladine politike i investicijskih planova.

Javna poduzeća su, po njegovim riječima, važna i za uspjeh u proceduri prekomjernog deficita u koji Hrvatska ulazi.

Milanović je rekao da Hrvatska mora prilagoditi proračun na prihodnoj, a još više na rashodnoj strani, jer to pokazuju iskustva drugih zemalja srednje i istočne Europe koje su prošle kroz proceduru prekomjernog deficita.

Međutim, kaže Milanović, borba s prekomjernih deficitom i zaduženošću je besmislena bez postizanja rasta i zapošljavanja, a u tome je uloga javnih poduzeća vrlo važna i nezamjenjiva, prvenstveno u realizaciji njihovih investicijskih potencijala.

Odlazi 2.000 ljudi

Ističe da se u tom cilju moraju ubrzati i do kraja provesti restrukturiranje i tehnološka i upravljačka modernizacija u svim javnim poduzećima.

Najavio je nastavak racionalizacija i smanjivanja viška zaposlenih u javnim tvrtkama za 2.000 ove godine.

Pritom, kako je rekao, ima onih koji se ustežu od reformi, ali Vlada više ne može imati tolerancije od odstupanja od postavljenih ciljeva i investicijskih planova.

“Očekujem punu posvećenost reformama i povećanju efikasnosti, uz istovremeno zadržavanje kvalitete javnih usluga koje javna poduzeća pružaju građanima”, kazao je Milanović.

To, kako je rekao, jeste teško, ali nije neostvarivo, pa Vlada više neće biti popustljiva prema upravama.

Milanović kaže kako su javna poduzeća u dvije godine mandata Vlade ukupno gledajući, ipak, napredovala, jer se prihodi povećavaju, rashodi smanjuju, a plan za ovu godinu je smanjenje ukupnog broja zaposlenih ispod 50.000.

Najavio je da će tijekom ove godine biti intenzivirana privatizacija državne imovine, pa tako i javnih poduzeća, pri ćemu će u državnom vlasništvu ostati ono što je vitalno za državu i naciju.

Napomenuo je da su skupovi poput današnjeg ranije održavani potajice, kako bi se, kako piše u pojedinim optužnicama, izvlačio novac iz javnih poduzeća za stranačke i potrebe pojedinaca.

Kaže da to više nije tako, a čelnicima javnih poduzeća je poručio da su izloženi dodatnom pritisku javnosti više nego drugi u gospodarstvu.

Plemstvo obvezuje

“Tko god radi s državom, ili netko njemu blizak, tko god traži kredite u državnim bankama, ili posluje s državnim tvrtkama, a istovremeno je aktivan u javnom sektoru u politici ili kao dužnosnik, član uprava, istaknuta osoba u upravama javnih poduzeća, mora znati da se na njega primjenjuju drukčiji kriteriji”, kaže premijer, spominjući izreku “kako plemstvo obvezuje”.

Dodao je da osobno više neće tolerirati da ljudi sami sebe ne podvrgnu najstrožijim kriterijima.

Ako obitelj posluje s tvrtkom u vlasništvu države, neka se dužnosnik unaprijed javi povjerenstvu za sukob interesa, kaže Milanović, kako se on i njegovi suradnici ne bi tjednima kasnije morali baviti problemima za koje osobno ne znaju i koji ih politički opterećuju, a možda uopće nisu kažnjivi.

“Ne možemo sve propisati, ali ćemo u primjeni općih načela biti strogi”, zaključio je Milanović.

Potpredsjednik Vlade Branko Grčić je predstavio rezultate poslovanja 20 najvećih javnih poduzeća, prema kojima su njihovi prihodi u 2013. u odnosu na 2012. godinu porasli za 3,1 posto, na otprilike 30 milijardi kuna (nešto manje od četiri milijarde eura), a rashodi su smanjeni sa 31,9 milijardi kuna (oko 4,2 milijarde eura) na 30,7 milijardi kuna (oko 4,18 milijardi eura) u 2013. godini.

Dobit je u 2012. godini ostvarilo 10, a u 2013. godini 12 javnih poduzeća, a ukupna dobit u 2013. godini gotovo je pokrila gubitak iz 2012. godine od oko 1,5 milijarde kuna (nešto manje od 200 milijuna eura), kaže Grčić.

U 2013. godini bi ukupne investicije javnih poduzeća trebale doseći razinu iz 2012. godine, to jest 9,2 milijardi kuna (oko 1,2 milijardu eura), a za 2014. godinu se očekuje 12,4 milijardi kuna (oko 1,6 milijardi eura).

Grčić kaže kako Vlada više nema vremena te da mora upregnuti javna poduzeća u ostvarenje svojih investicijskih ciljeva.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO