RH ušla u Postupak prekomjernog deficita

Linić: Vlada će uskoro objaviti mjere za smanjenje deficita (Pixsell)

Ministri financija zemalja članica Europske unije su i službeno u utorak prihvatili prijedlog Europske komisije o postojanju prekomjernog deficita u Hrvatskoj i preporuke za smanjenje deficita ispod tri posto do kraja 2016. godine.

“Ministri financija prihvatili su danas prijedlog odluke za Hrvatsku o postajanju prekomjernog deficita i prekomjernog javnog duga koji prelazi 60 posto BDP-a. Isto tako, prihvatili su preporuke Europske komisije i ocjenu Europske središnje banke da je potrebno do kraja 2016. godine smanjiti deficit na 2,7 posto i smanjiti dug ili zaustaviti njegov rast”, rekao je nakon sastanka hrvatski ministar financija Slavko Linić.

Korektivni mehanizam

Postupak prekomjernog deficita (EDP) korektivni je mehanizam EU-a, osmišljen kako bi se proračunski manjak članica vratio ispod tri, a javni dug ispod 60 posto BDP-a, kako nalažu kriteriji iz Maastrichta.

Taj postupak pokrenut je protiv svih država članica osim Estonije i Švedske. Trenutačno je u tom postupku 16 zemalja članica, a Hrvatska će biti 17. po redu. 

Ove godine Hrvatska bi trebala smanjiti deficit na 4,6 posto, 2015. godine na 3,5 posto i 2016. godine na 2,7 posto BDP-a.

Uoči sastanka u Bruxellesu Linić je u utorak najavio kako će Vlada tijekom ovog tjedna objaviti mjere kojima će ispuniti preporuke Europske komisije za smanjenje proračunskog deficita. 

“Ostavimo Vladi Republike Hrvatske da vrlo jasno kaže koliko ćemo u smanjenju deficita ići na povećanje prihoda, a koliko na smanjenje rashoda. Vlada već zadnja tri-četiri mjeseca radi na mjerama kako bi mogla provesti sve preporuke Europske komisije. Ovoga tjedna dat ćemo jasne poruke koliko će to biti na prihodovnoj, a koliko na rashodovnoj strani proračuna”, rekao je Linić.

Komisija je predložila da se Hrvatskoj da rok do 30. travnja 2014. godine da poduzme učinkovite mjere, to jest da javno objavi ili poduzme mjere koje su adekvatne za osiguranje napretka u korekciji prekomjernog deficita i da detaljno izvijesti o strategiji konsolidacije, koju predviđa kako bi ispunila zadane ciljeve.

Postupak prekomjernog deficita (EDP) korektivni je mehanizam EU-a, osmišljen kako bi se proračunski manjak članica vratio ispod 3, a javni dug ispod 60 posto BDP-a, kako nalažu kriteriji iz Maastrichta.

Milanović: EDP nije kazna za Hrvatsku

Postupak prekomjernog deficita do sada su uspješno okončale Bugarska, Njemačka, Mađarska, Italija, Finska, Latvija, Litva, Luksemburg i Rumunjska.

Hrvatska nije rekorder po brzini ulaska u EDP. Nakon petog kruga proširenja 1. svibnja 2004. godine Komisija je već 12. svibnja te godine predložila otvaranje Postupka prekomjernog deficita za Mađarsku, Češku, Poljsku i Slovačku, a taj prijedlog Vijeće je potvrdilo već u srpnju.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je danas izjavio da ulazak u proceduru prekomjernog deficita nije nikakva kazna za Hrvatsku.

Milanović je naglasio kako je to mehanizam koji će pomoći Hrvatskoj da bez političkih kalkulacija i odugovlačenja do kraja uvede red u sustav i provede reforme koje se odgađaju.

“Odluka da se živi u skladu s vlastitim mogućnostima, koje, možda, nisu uvijek tako niske kako se misli, uvijek je politička odluka”, rekao je Milanović.

‘Ne dolazi u obzir ukinuti drugi mirovinski stup’

Najavio je reforme “na ovaj način neodrživih sustava”, konkretno zdravstva i obrazovanja, zatim restrukturiranje državne uprave, javnih službi, pravosudnog sustava.

Reformirat će se radno zakonodavstvo, nastaviti s restrukturiranjem državnih i javnih poduzeća, racionalizacijom sustava državnih agencija i upravljanja državnom imovinom, najavio je Milanović.

Hrvatski premijer je, također, poručio kako ne dolazi u obzir da se ukine drugi mirovinski stup i taj novac prebaci u državni proračun.

“To ne dolazi u obzir. Ne pada nam napamet raditi ono što su napravile neke države, a na što se često pozivaju i neki u Hrvatskoj, da ukinu drugi stup i taj novac prebace u proračun”, rekao je Milanović u saborskoj raspravi o izvješću o održanim sastancima Europskog vijeća u prošloj godini, koje je prvi put podnio Parlamentu.

Milanović je rekao da su tu moguće samo određene, manje korekcije.

Izvor: Agencije


Povezane

Institut za javne financije Hrvatske tvrdi da Vlada ne zna upravljati državnim novcem, a iz Vlade pitaju Institut zašto je spavao proteklih godina.

Published On 03 Jan 2014
Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO