Propala privatizacija HŽ Carga

Prva velika strateška investicija u Hrvatskoj iskočila je iz tračnica. Nakon mjeseci pregovora s rumunjskom Grampet grupom, koja je trebala kupiti 75 posto dionica HŽ Carga, privatizacija državne željezničke kompanije za teretni prijevoz je propala.

Hrvatski ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić kaže da mu je žao, ali da su “krivi (su) rumunski investitori”. 

“Uvjeti koji su bili ponuđeni po javnoj ponudi pod izmijenjenim kondicijama se ne mogu prihvatiti u drugoj fazi, tako da je za Ministarstvo ta priča završena. Onaj tko ne uspijeva, onda se ljuti. To vam je normalno. To je isto kao kad prekidate vezu s djevojkom”, rekao je Dončić.

Prekid nije dobro završio. Ministarstvo je u saopćenju, koje su mediji dobili prije investitora, rumunjsku Grampet grupu optužilo da nije osigurala dokaze o financijskim jamstvima, niti uskladio ugovor s uvjetima iz konkursa, izvještava iz Zagreba reporterka Al Jazeere Jasmina Kos.

Ministrov novi plan

Oni odbijaju sve optužbe i tvrde – upravo se Vlada cijelo vrijeme ponašala kao da ne želi prodati kompaniju. Šokirani su, kažu, odnosom prema investitorima, no od hrvatskog tržišta ne odustaju.

“Nama je zanimljiv netko tko je već na tržištu regije, netko poput HŽ Carga, tko već ima svoju infrastrukturu, dionice. Sve ovdje u Hrvatskoj. A ne da sve to moramo premještati iz Rumunjske. Možda bismo razmotrili i takvu opciju, ali ćemo, svakako, pričekati dovršetak postupka privatizacije HŽ Carga”, kaže Sergej Dikun, glavni pregovarač Grampet grupe.

Ministar za HŽ Cargo sada ima novi plan. Spašavanje teško milijardu budžetskih kuna, odnosno više od 130 miliona eura. No, država će preuzeti 105 miliona eura duga i dati još 30 mliona eura za restrukturiranje – samo uz ove uvjete.

“Do kraja godine mora izlučiti 1.100 zaposlenika – što otpremninama, što privatizacijom svega što nije osnovna djelatnost Carga. Odmah smanjenje plaća 20 posto za vrijeme cijelog restrukturiranja, smanjenje otpremnina i svih prava za tehnološki višak”, objašnjava Dončić.

Zadnji vlak za Cargo

Sindikati imaju 14 dana da prihvate ministrovu ponudu – zadnji vlak za HŽ Cargo. Inače slijede stečaj i likvidacija. A to bi značilo otkaze za gotovo 3.500 radnika i kraj poslovanja jedinog nacionalnog željezničkog prijevoznika za teretni promet.

“Prije svega, mi očekujemo od ministra da sjedne s nama za stol i ponovi nam sve što je rekao novinarima, pa ćemo vidjeti što dalje”, kaže Zoran Maršić, predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske.

HŽ Cargo će sigurno biti privatiziran, kaže ministar. Međutim, novi konkurs neće biti raspisan ove godine. Poslovnu krvnu sliku dotad će pokušati popraviti i rasprodajom 1.800 vagona po 11.000 eura.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U Zagrebu novi protest sindikata Hrvatskih željeznica zbog najavljene privatizacije kompanije Pružne građevine. Riječ je o jednoj od rijetkih unutar HŽ-ova sistema koje posluju s profitom. Hrvatske željeznice s oko 17.000 zaposlenih, jedno su od najvećih državnih poduzeća za koje se godišnje izdvaja oko 260 miliona eura.Veliki budžetski teret Vlada Zorana Milanovića pokušava riješiti privatizacijom, […]

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO