Začin svih začina

Jedna od najpoznatijih stanovnica Koprivnice, Zlata Bartl, sve vrijeme je tvrdila da je samo radila svoj posao. I u radno vrijeme osmislila – jedan od najprepoznatljivijih proizvoda u bivšoj Jugoslaviji – Vegetu.

Pa ne čudi da je se njezini sustanari najčešće sjete u kuhinji.

„Jednostavna žena, ništa nije posebna bila… ono kao da bi se pravila važna, skromna jedna žena koja je uvijek bila dobre volje”, kaže Katica Vrhovec, stanovnica Koprivnice.

„Do zadnjeg dana je provjeravala svoje znanje njemačkog i francuskog jezika. Nekakva sličica iz života – da je u sobi imala listić papira na kojem je pisala francuske riječi i prijevod tih riječi na francuski kako bi vidjela koliko joj je znanja ostalo”, kaže socijalna radnica Verica Šarlija.

Zajednički uspjeh

Zasluge za Vegetu nerado je priznavala. A poznati začin smatrala je zajedničkim uspjehom cijelog Podravkinog tima. Upravio je tamo sve i krenulo.

„Gospođa Zlata Bartl i njezin tim ne samo da su lansirali brend i novi proizvod, oni su zapravo lansirali novu kategoriju – univerzalni dodatak jelima koja se tada pojavila na tržištu”, kaže Podravkin Marcel Janeković.

Tajna receptura čiji pravi sastav zna tek nekolicina zaposlenika. Filozofija je, otkrivaju nam, u omjeru povrća i začina, ali i redoslijedu kojim se oni miješaju.

Proizvodni pogon Vegete danas izgleda potpuno drukčije nego 60-ih kada je nastala. Dok su onda radnici ručno umješavali sastojke, danas većinu stvari obavljaju strojevi. A radnik i Vegeta susretnu se tek kada je ona već zapakirana, javlja reporterka Al Jazeere, Ana Mlinarić.

No neke stvari ipak ostaju iste.

„Ona je danas praktički nepromijenjena od 1959, znači to je ta originalna jedinstvena procedura koja se u principu ne mijenja i ona je jedinstvena znači za sva tržišta na kojima Vegetu prodajemo“, kaže Marcel Janeković.

Pomoć televizije

A ono jugoslavensko pokorila je u kratkom roku. Pripomoć je 70-ih stigla s televizije.

„To je bio prvi i jedini i ja mislim najdugotrajniji kulinarski show. Ako su se radile gljive na Dolcu na štandu s gljivama sutradan ujutro bio bi ogroman red jer su domaćice dobile ideju. A i ja sam profitirao jer bi mi vlasnik štanda darovao vrećicu“, kaže televizijski voditelj Oliver Mlakar.

„Kada bismo mi sada pokušali rekreirati cijelu priču oko Vegete i kad bismo se zaista trudili napraviti svaki korak kao što je to bilo odrađeno 59. godine na ovamo ja mislim da bi vrlo vrlo teško ponovili takav uspjeh”, kaže Janeković.

Tim kemičara, sastav Vegete, dobar marketing… i više nego dovoljno da se začin iz Koprivnice upiše u historiju. I to ne samo u kuharsku.

Izvor: Al Jazeera