Tomos na točkovima

U Tomosu odnedavno opet radna atmosfera. U proizvodnoj hali, živo je. Na radost radnika, opet se sastavljaju mopedi. Nakon godinu dana pauze.

„Mi radimo po starim receptima koji su se pokazali najboljima. U principu to je u redu, ide proizvodnja“, kaže radnik Tomosa, Mirko Tunjić.

Proizvodnja mopeda u Kopru počela je 50-tih godina dvadesetog stoljeća. Selidbu iz privremenih u nove prostore, ozvaničio je Josip Broz Tito. Usmjerivši se na proizvodnju 50-kubičnih motocikla, Tomos je osvajao tržište, javlja reporter Al Jazeere Boris Gagić.

Jer, rastao je tada životni standard, te se povećavao broj kupaca. Ne samo u bivšoj državi, već i svijetu. Rasla je i potraga za radnicima. U pogonima je nekada bilo do 3.000 zaposlenih.

Velike želje

Kako se firma diže iz pepela, tako je i sa radnom snagom.

„Mi smo počeli polako. Ima nas 25, ali ako će biti više narudžbi, rast ćemo kada je riječ o broju ljudi“, kaže direktor Tomosa, Matjaž Kanduč.

Rast Tomosa zaustavljen je osamdesetih godina. Brend su pokušali sačuvati na razne načine. Pa i selidbom proizvodnje u Tursku. Nije išlo.

„Još imamo velike želje kada je riječ o kvalitetu. Naši zahtjevi su visoki pa nas ovaj partner nije zadovoljio, vratili smo se u Kopar“, objašnjava Kanduč.

Gdje je sve počelo hiljadama proizvednih različitih modela mopeda Kolibri. U zlatno doba, Tomos je na tržište godišnje izbacivao 100.000 dvotočkaša. Automatika ili s mjenjačem, kao u slučaju modela APN. Sada se rade po narudžbama. Bez gomilanja zaliha.

Poslovna odluka svjesno donesena u borbi sa svjetskom konkurencijom.

„Idemo na kvalitetu, više volimo prodati skuplje, a kvalitetnije nego jeftinije, jer kinezima ne možeš cijenom parirati“, kaže Kanduč.

Parira se retro izgledom. Poput mopeda koji osvaja Veliku Britaniju cijenom od 950 do 1450 eura.

Povratak sa stilom

I tržište nekadašnje Jugoslavije, za sada, je konkretno. Traže se popularni žuti „apeenci“.

Uskoro u Srbiju odlazi 435 mopeda APN 6. Kupile su ih tamošnje pošte. Cijena po komadu, po jednom mopedu, je 1060 eura.

Tomosovi mopedi se, ipak prave po ugledu na svjetske trendove. Ramovi i agregati proizvode se u Sloveniji. Ostali dijelovi stižu sa Dalekog Istoka.

Montaža je u Kopru. Kao i test mopeda prije nego što odu do krajnjeg kupca.

Mjesečno 600 dvotočkaša izađe iz proizvodne hale. Momčilo koji je u firmi 35 godina, smatra, Tomos se vraća u velikom stilu.

„Imam kontakte sa našim kupcima, pitaju, zadovoljni su, veseli smo i mi i oni“, kaže radnik Tomosa, Momčilo Ašanin.

Stari kupci sjećaju se nekadašnjih mopeda. U Tomosu vjeruju da novim modelima mogu vratiti staru slavu. Simbol socijalističke privrede, tako sa svježim imidžom ulazi u doba globalizacije.

Izgleda kako Tomos još nije odvozio svoje.

Izvor: Al Jazeera