Miris djetinjstva

Ovaj proizvođač kod vas želi da stvori samo jednu asocijaciju – miris djetinjstva, javlja reporterka Al Jazeere, Milka Smilevska.

Bar za one koji su bili djeca sedamdesetih i osamdesetih. Tokom godina, Becutan proizvodi za njegu beba, svoj dizajn mijenjali su pet puta.

Poslovna tajna

Ali poruka je uvijek bila ista. Na TV ekranima bila je u vrijeme kad je rođena Pandorče Anteska. Danas je i sama majka malog Luke.  

„Koristimo Becutan. Evo koristimo ga već deset mjeseci, kako se Luka rodio i zadovoljni smo. Podsjeća me kad sam ja bila dijete. I moja majka me je njegovala Becutanom, to je star proizvod“, kaže Pandorče Anteska.

Poslije rođenja Luke, jedan od prvih poklona za Pandorče stigao je od kompanije Alkaloid. Potez koji daje sasvim novu dimenziju starom marketinškom triku – pridobijte ih dok su još mladi.

Recepturu kreme za bebe se čuva kao najstrožija poslovna tajna, koju iako na fabričkoj traci već 40 godina, ne zna ni Duška Gjorgievska.

„Sjećam se na početku, morali smo ručno puniti teglice, zatvarati ih i lijepiti etikete. Nismo imali mašine, Sada je sve automatizovano“, kaže radnica Duška.

Vrijednost i kvaliteta

U međuvremenu, Becutan je porastao u regionalni brend. Otvaranje tržišta za slične brendove sa zapada- nije mu naškodio.

Krema za bebe Becutan proizvodi se već trideset i šest godina. Procjene su da su svih ovih godina prodane više od četrdeset pet miliona pakovanja.

Ali kako je zapravo ovaj proizvod, uprkos svim promjenama na tržištu, ostao u vrhu prodaje? „Privlačnost kreme se temelji na kvalitetu. Predstavlja spoj tradicije, kvalitetno odabranih sirovina za kožu i mirisa koji je prepoznatljiv. Mislim da sve generacije ove tri i po decenije sjetit će se trojstva – krema, majka i dijete“, kaže menadžerica u Alkaloidu, Dobrila Sekulovska.

Ali konsultanti kažu da osim emocionalne, potrošači imaju i radcionalnu vezu sa proizvodom. „Becutan, moram reći, nudi odličan odnos vrijednosti za novac, i s druge strane, kvalitetu“, kaže Ljupčo Efremov iz GfK.

Becutan krema za njegu dječije kože, danas je jedan od dvadeset i šest proizvoda u kolekciji.

Dosad je prodano 150 miliona pakovanja. U zadnje pet godine prodaja Becutana, koji je dostupan u osam država- utrostručena je. Ali to ne znači da će i generacija malog Luke imati istu emocionalnu vezanost za brend kada oni budu u starosnoj dobi njihovih roditelja.

Ali opet, nikada ne treba potcjenjivati moć marketinga. I emocija.

Izvor: Al Jazeera