Globalni snovi Gorenja

U Velenju je sjedište kompanije Gorenje, gdje je ovaj proizvođač kućnih aparata nedavno prvi put pokrenuo program proizvodnje mašina za pranje suđa.

Preselio ga je iz svoje švedske firme Asko, jer je kako navode u Gorenju, proizvodnja u Švedskoj bila preskupa.

Iako su ovim potezom uštedjeli 20 miliona evra na godišnjem nivou, u bliskoj budućnosti, tvrde, ne planiraju nove selidbe, javlja reporter Al Jazeere, Emir Nuhanović.

Počelo je sa 11 zaposlenih. Širenjem prodaje na regiju- radna snaga brojala je stotine. Dok su na red stigla tržišta zapada – hiljade.

Ali onda su došle devedesete.

Ka Istoku

Sa njima i ključna dilema opstati ili nestati. Gorenju je trebala nova strategija. Odmah.

„A kada smo izgubili domaće tržište, mi smo se okrenuli veoma jako prema izvozu ka istoku. Bez ulaganja u razvoj i inovativnih proizvoda, nikako ne bi išlo“, kaže predsjednik Gorenje grupe, Franjo Bobinac.

To kako se ulagalo, može se najbolje uočiti letimičnim pogledom na proizvode.

Od starih šporeta glavni, a vjerovatno i jedini fokus, bio je na pripremi hrane. No, od tada Gorenje je napravilo nekoliko koraka naprijed. Danas, pored funkionalnosti, u prvom planu su dizajn, estetika i jednostavnost korištenja.

O dizajnu brine poseban odjel kompanije, koji predvodi Lidija Pritržnik. Njen stav je da moderan dizajn sam po sebi -nije dovoljan za uspjeh.

„Jedan od naših glavnih principa, jednostavnost, nešto je što nas u branši kućanskih proizvoda odvaja od konkurencije. Uvijek se trudimo da naši proizvodi imaju manje, ali kvalitetnije opcije. Tako život činimo jednostavnijim“, kaže direktorica odjela za produkt dizajn, Lidija Pritržnik.

Kul faktor

A za onaj dio o estetici, angažovane su najveće globalne dizajnerske zvijezde poput Sergia Pininfarine, Ora Ita i Karima Rašida. Oni su obilježili posljednju deceniju Gorenja. A njihovi dizajni konačno su kompaniji dali taj željeni ali često neuhvatljivi kul faktor.

A kada vas prepoznaju, to je već pola obavljenog posla.

„Prebacujemo se sa našeg glavnog evropskog tržišta ka novim kontinentima, kao što je Azija, koja postaje veoma bitna i gdje imamo ugovore sa građevinskim kompanijama kao što je slučaj i u Hong Kongu. Pokušavamo se plasirati i u Afriku, te Mediteran i Tursku. Dakle, brend pokušavamo proširiti van Evrope. To je jedna od strategija za budućnost, ali naravno, Evropa ostaje naše ključno tržište“, brend menadžer Aleksander Uranc.

Svakog dana iz sjedišta kompanije u Velenju 250 kamiona, napusti pogone.

Gorenju komunizam ne nedostaje, ali zato brutalno konkurentni kapitalizam im ne ostavlja puno prostora za odmor. Ovi kamioni se neće napuniti sami.

Izvor: Al Jazeera