Bambi plazma suvereno vlada rafovima Srbije

Tako jednostavan, a tako poseban. Iako su mu mnogi slični, on je za generacije bio nezamjenjiv. Ali malo je onih koji su dobili šansu da ovom keksu budu zaštitni lik, javlja reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Tu priliku imali su samo pravi fanovi Plazme, poput Maje koja je uspjela pobijediti na konkursu.

„Drago mi je sto sam učestvovala u tom projektu i super je uspomena, za mene možda ne toliko, ali biće zanimljivo za moju djecu i moje unuke“, kaže Maja Matić.

Suverena vlast

A sve je počelo davne 1967. kada se u prodavnicama pojavila crvena kutija sa osmjehom prve plazma devojčice. Keks je osmišljen u požarevačkoj fabrici Bambi i od tada

Plazma suvereno vlada rafovima prodavnica u Srbiji, ali i šire.

Samo letimični pogled u bilo kom supermarketu ostavlja brojne mogučnosti. Na desetine različitih brendova keksa. U trenutku kada je Plazma nastala nije ih bilo ni upola toliko, ali kako je plazma uspjela da i danas bude jedan od najprodavanijih brendova ?

Četiri i po hiljade plazmi svakog minuta prođe kroz fabriku keksa. Poslije nekoliko metara tijesto postaje keks spreman za pakovanje ali, samo ukoliko prođe strogu kontrolu pekarke Silvane.

„Moj posao pekača je da svu nepravilnost koja se nalazi na keksu da se to odstrani, znači odgovaram za boju, vlagu, težinu, debljinu keksa“, kaže radnica Silvana Gušavac.

Prije 23 godine kada se Silvana zaposlila u fabrici keksa, i proizvodne trake i količine keksa na njoj bile su znatno manje.

„ Kapaciteti su se stalno povećavali u skladu sa razvojem brenda i potrebama tržista, tako da i sada iz dana u dan ti kapaciteti rastu“, kaže menadžerica proizvodnje Nataša Nikolić.

Nova ulaganja

Sedamdesetih godina, Bambi je proizvodio 16 miliona pakovanja Plazma keksa. Devedesetih se proizvodnja udvostručila , da bi danas, sa novim pakovanjima i ukusima, iz ove fabrike svake godine u prodavnice odlazilo 70 miliona kutija.

„Kada je plazma u pitanju u Srbiji je rast nevjerovatan, imamo dvocifreni rast i to ne samo u Srbiji već i okolnim zemljama, BiH, Makedoniji, Crnoj Gori. Ljudi jednostavno vole taj stari oblik i ukus na koji su navikli“, kaže Daniel Boehi, direktor za operacije kompanije Bambi.

A uspjeh plazme marketinški stručnjaci vide u spoju kvaliteta, vremena, dobre reklame i malo iracionalnosti.

„Odličan brend u kategoriji motora su Kawasaki i Suzuki, love mark je Harley Davidson, odlični kompjuteri su Dell, IBM, love mark je Apple Macintosh i to je definitivno najteže dostignutljiva faza nekog brenda i mali broj brendova to uspeva“, smatra stručnjak za marketing, Ivan Stanković.

Pored toga što u godinama krize kompanija Bambi bilježi rast prodaje i prihoda, ove godine, u novu proizvodnu liniju uložit će još 10 miliona eura.

To znači da ce Požarevac,osim što je poznat po nekadašnjoj političkoj dinastiji Milošević – Marković vjerovatno još dugo ostati i sinonim za jedan od najprodavanijih konditorskih proizvoda Srbije. 

Izvor: Al Jazeera