Draghi: Dramatičan napredak eurozone

Predsjednik ECB-a je sudionicima foruma u Davosu rekao da je eurozona na početku oporavka, koji je još uvek slab (AFP)

Predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi izjavio je da je eurozona ostvarila dramatičan napredak u svladavanju najtežeg perioda dužničke krize.

Draghi je također poručio da će ECB učiniti sve što je u njezinoj moći da očuva eurozonu netaknutom, prenosi AFP.

Predsjednik ECB-a je sudionicima foruma u Davosu rekao da je eurozona na početku oporavka, koji je još uvek slab i prvenstveno potaknut izvozom.

I Grčka bilježi napredak

“Čak i Grčka bilježi značajan napredak”, rekao je Draghi, upozoravajući, međutim, da posao nije gotov jer je visoka nezaposlenost i dalje zabrinjavajući faktor.

Rizik od deflacije u 18 zemalja koje kao valutu koriste euro nije velik, rekao je Draghi, napominjući da pad cijena mahom dolazi iz najosjetljivijih zemalja s periferije eurozone.

Inflacija je u eurozoni u prosincu usporila na 0,8 sa 0,9 posto iz studenog, dok je cilj ECB-a da ona iznosi blizu, ali ispod 2 posto.

Cameron: Zapad ponovno oživio

Britanski premijer David Cameron je sa podija Svjetskog ekonomskog foruma poručio kako je Zapad godinama bio otpisan, ali sad je ponovo oživio.

Zbog rastućih troškova u Aziji, kompanije sve privlačnijim smatraju vraćanje radnika i tvornica natrag u matične zemlje.

‘Offshoring’ će se nastaviti, ali kompanije su se iz Kine počele vraćati u Britaniju.

“Imamo priliku da taj trend promjenimo. Priliku da vratimo neka radna mjesta. Nedavno istraživanje pokazalo je da je 1 od 10 malih i srednjih preduzeća dio proizvodnje vratilo u Veliku Britaniju, što je dvostruko više od kompanija koji je sele. To se ne događa samo u jednom sektoru, ovo se odnosi na sve sektore ekonomije”, rekao je Cameron.

Izvor: Al Jazeera i agencije