Velike dotacije Rusije u autoindustriju

Najveći ruski proizvođač automobila je kompanija AvtoVAZ, koja proizvodi marku Lada (Reuters)

Rusija planira podržati automobilsku industriju dotacijama koje do 2016. godine trebaju dostići 271 milijardu rubalja (5,9 milijardi eura).

Radi se o subvencijama za istraživanje i razvoj, podršci za otvaranje radnih mjesta i za nadoknadu dijela troškova u vezi sa strožijim propisima u oblasti emisije ugljen-dioksida.

Ruska Vlada je ovo navela u saopćenju objavljenom na njenoj internetskoj stranici.

Prošle godine ruska Vlada je nastojala podstaknuti prodaju automobila subvencioniranim kreditima. Taj program je završen u decembru.

Vlada je navela da Rusija hoće povećati proizvodnju automobila na 3,1 milion putničkih automobila i 280.000 lakih privrednih vozila godišnje.

U 2013. godini je prodaja automobila u državi, ipak, smanjena.

Ponovo teška godina

Ova godina će, prema Udruženju evropskih preduzeća (AEB), ponovo biti teška, jer slab rast privrede odvraća potrošače od kupovine.

AEB je prošle sedmice objavio prognozu, prema kojoj će se prodaja putničkih i lakih privrednih automobila u Rusiji ove godine smanjiti 1,6 posto, na 2,73 miliona vozila, prenijeli su mediji.

Najveći ruski proizvođač automobila je kompanija AvtoVAZ, koja proizvodi marku Lada.

Od sredine ove godine bi kontrolu nad tom fabrikom trebale preuzeti francusko-japanske partnerske firme Renault i Nissan.

Obimne investicije u Rusiji imaju i drugi strani proizvođači vozila, kao što su, naprimjer, Ford i General Motors.

Izvor: Agencije