Fiat preuzima punu kontrolu nad Chryslerom

Italijanski proizvođač automobila Fiat postigao je 4,35 milijarde dolara vrijedan dogovor o preuzimanju pune kontrole nad Chrysler Grupom, okončavši time napete pregovore, koji su trajali više od godinu dana.

Sporazumom, objavljenim prvog dana Nove godine, ojačao je ugled izvršnog direktora Sergia Marchionnea u toj industriji, nakon desetak godina od kako je preuzeo kormilo Fiata kao novopridošlica, ocjenjuju analitičari i bankari.

Međutim, tek treba vidjeli hoće li to spajanje biti dovoljno da se smanje gubici Fiata u Evropi, prenosi agencija Hina.

Marchionneov plan jačanja Fiata ovisi o mogućnostima razmjene tehnologije, novca i mreže prodavača s Chryslerom, trećim po veličini američkim proizvođačem automobila.

Teški uvjeti poslovanja

“To je sada sve više američka kompanija, jer su uvjeti poslovanja u Evropi, posebno u Italiji, još teški”, rekao je Andrea Giuricin, analitičar sa milanskog univerziteta Bicocca.

“Fiat je već izgubio veliki dio tržišne pozicije u Evropi, a to neće biti lako popraviti”, dodao je on.

Fiat će steći 41,46 posto udjela u Chrysleru, koji do sada nije posjedovao i to od penzijskog i zdravstvenog osiguravatelja Veba, povezanog sa sindikatom United Auto Workers.

Osiguravatelj Veba dobit će za svoj udjel 3,65 milijardi dolara u gotovini, od čega 1,9 milijardi dolara od Chryslera, a ostatak od Fiata.

Nakon zaključenja ugovora, Chrysler se obavezao da će sindikatu UAW dati dodatnih skoro 700 miliona dolara tokom tri godine.

Potpisivanje ugovora očekuje se najkasnije do 20. januara.

Odlučujući trenutak

Fiat je saopćio da, s obzirom na način kako je ugovor strukturiran, neće morati povećati kapital putem izdanja prava.

Marchionne, koji je vodio oba proizvođača automobila od restrukturiranja Chryslera 2009. godine, namjerava spojiti Fiat i Chrysler u sedmu po veličini svjetsku automobilsku grupu.

On je u saopćenju ugovor nazvao odlučujućim trenutkom za obje kompanije.

“Jedinstvena vlasnička struktura sada će nam omogućiti da u potpunosti ispunimo našu viziju stvaranja globalnog proizvođača automobila”, rekao je Marchionne.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO