Životni troškovi Brazilce izvode na ulice

Rast životnih troškova u Brazilu razlog je izlaska hiljada ljudi na ulice tokom prošle godine. U posljednjih šest mjeseci Vlada i dalje nije uspjela obuzdati inflaciju, čiji je rast u decembru dostigao najveću mjesečnu stopu u posljednjih deset godina.

Ljetna sezona je u punom zamahu u Brazilu, ali ne rastu samo temperature. Indeks potrošačkih cijena pokazao je da se inflacija nalazi na šest posto, potvrđujući tako ono što mnogi Brazilci već znaju.

“Za deset reala ne možete više ništa kupiti, ni ležaljku, ni sendvič, čak ni sok”, žali se Adison Silva, stanovnik Rio de Janeira.
Stanovnicima Ria nije potrebna statistika. Inflaciju mogu mjeriti i na plaži.

“Jednostavan način računanja jeste cijena kokosa, ovdašnjeg popularnog pića. Prije dvije godine cijena ovog soka bila je između tri i četiri reala. Danas košta pet reala“, izvještava iz Rio de Janeira reporterka Al Jazeere Lucia Newman.

Cijena je ispred hotela dostigla i šest reala.

Karneval, SP, Olimpijada

Cijene u Riju rastu brže nego u drugim gradovima zbog Karnevala i nadolazećeg Svjetskog prvenstva u nogometu 2014, te Olimpijskih igara 2016. godine.

“Rio de Janeiro ima natprosječnu inflaciju zbog velikih predstojećih događaja. To stvara pritisak na nekretnine, ugostiteljstvo…”, rekao je ekonomista Rubens Penha Cysne.

Inflacija nije novost za tu zemlju. Devedesetih godina prošlog vijeka cijene su skočile za blizu 3.000 posto. Međutim, nemogućnost Vlade da kontrolira inflaciju, čak i nakon podizanja ključnih kamatnih stopa i kontroliranja cijena, loša je vijest za predsjednicu Dilmu Roussef, koja se nada novom mandatu u oktobru. Ekonomisti predlažu stezanje kaiša.

“Potrebno je drastično smanjenje javne potrošnje, osim investicija u infrastrukturu, koje su veoma potrebne”, poručio je Cysne.

Međutim, takve striktne mjere mogu biti političko samoubistvo, što se pokazalo u pojedinim zemljama eurozone. Za Vladu se sve svodi na biranje manjeg od dva zla, barem dok ne prođu izbori.

Izvor: Agencije