Kina gubi apetit za ajkulinim perajama

Čini se da Kina gubi apetit za ajkulinim perajama. Prošlogodišnja Vladina zabrana kontroverzne poslastice na skupovima državnih funkcionera sada se usvaja u restoranima i hotelima.

Al Jazeerin reporter Craig Leeson ispituje kako su mjere utjecale na trgovinu ajkulinim perajama. U sporednim ulicama Hong Konga prodavači ajkulinih peraja veoma su osjetljiviji na televizijske objektive. Bilo koji pokušaj snimanja nailazi na žestok otpor.

Brutalnost i količina ubijenih ajkula samo zbog njihovih peraja doveli su do globalnih zahtjeva za zaustavljanje ove prakse. Međutim, peraja ajkule Kinezi smatraju jednim od osam vrijednih plodova mora, te veoma jakim afrodizijakom.

Donedavno su peraja bila na jelovniku državnih skupova, vjenčanja i poslovnih večera, jer su znak bogatstva i prosperiteta. Međutim, Vlada je zabranila ovu poslasticu na državnim skupovima u okviru novih mjera štednje, a posljedice su značajne.

“Kinesko Ministarstvo trgovine kaže da je zabrana rezultirala padom potrošnje ajkulinih peraja za čak 70 posto. To je snažno pogodilo trgovce i ugostitelje, ne samo ovdje u Kini već i u velikim azijskim distribucijskim tržištima poput Hong Konga i Tajvana”, javlja Leeson iz Pekinga.

Desetkovana trgovina

Trgovci iz Hong Konga u nezvaničnoj izjavi tvrde da je trgovina desetkovana. U posljednje vrijeme prodaja je znatno opala. Ljudi su zabrinutiji za očuvanje okoliša. Sada se prodaje trećina manje u poređenju s proteklim godinama, kažu oni.

Iako trgovina u Hong Kongu nije ilegalna, uskoro će postati manje profitabilna. U unutrašnjosti Kine vlasnici restorana, također, gube apetit za supom od ajkulinih peraja.

“Prestali smo prodavati ajkulina peraja u našem restoranu. To je previše brutalno prema životinjama. Nadamo se da ćemo na ovaj način podići svijest među našim mušterijama”, rekao je Li Mang iz jednog restorana u Pekingu.

Naučnici procjenjuju da je skoro 100 miliona ajkula ubijeno zbog njihovih peraja prošle godine, što je ovoj industriji osiguralo profit veći od milijardu dolara. Aktivisti se nadaju da bi Vladina zabrana mogla spasiti vrstu.

“Vladina zabrana je zaista doprinijela smanjenju konzumacije ajkulinih peraja u Kini. Nadamo se da će se broj ubijenih ajkula nastaviti smanjivati ako situacija ostane ovakva”, kaže aktivista Wang Xue.

Zaštitnici ajkula koriste zabranu Vlade u novoj edukativnoj kampanji na socijalnim medijima u Kini za vrijeme praznika Lunarne nove godine. Kažu da bi, ako odmah ne djeluju uspjesi iz proteklih šest mjeseci, mogli biti uništeni u slučaju da Vlada popusti na mjerama štednje.

Izvor: Al Jazeera