Bogojavljenje na Ohridu – praznik za turiste

Pravoslavni vjernici slave Bogojavljenje, dan kada je, prema vjerovanju, u rijeci Jordan Sveti Jovan krstio Isusa Hrista. Obilježavanje tog praznika privuklo je nekoliko hiljada turista u Ohrid. Stanovnici makedonskog grada koriste bogatu tradiciju kako bi i zimi njihov grad turistima bio privlačan.

Nekoliko hiljada građana na obali Ohridskog jezera. Prati se bacanje krsta u vodu. Voda je hladna, ali ipak velik broj mladića plivao je kako bi ga iznijeli na kopno. Najsrećniji je bio Petar Rupeski iz Ohrida.

“Nadam se da ću ove godine biti srećniji, veseliji i da ću zarađivati više, kao i 2005. godine, kada sam prvi put uhvatio krst”, rekao je Rupeski.

Vjernici pune osvećenu vodu i umivaju se. Posjećuju crvke i pale svijeće.

“Tradicija je da se napiju krštene vode i da se nekoliko puta umiju za zdravlje”, kaže Stavre Boev, građanin Ohrida.

U prazniku, osim domaćina, uživa i veliki broj turista.

“Građani Ohrida imaju dugu tradiciju u obilježavanju Bogojavljenja. Proslava praznika posljednjih godina postaje i dio turističke ponude grada”, izvještava iz Ohrida reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Na ulicama Ohrida su gosti iz cijelog svijeta.

Rekordna posjeta gostiju

“Svi uživaju i zadovoljstvo je biti ovdje. Fantastično je vidjeti plivače u jezeru, divno iskustvo”, kaže Jean, turista iz Francuske.

“Dopala mi se tvrđava i stari dio grada, veoma je lijepo. A jučer smo uživali u veoma ukusnom jelu s grčkom muzikom”, rekao je grćki turista Pavlidis.

I porodica iz Sjedinjenih Američkih Država uživa u muzici. Praznik Bogojavljanje prilika je da se privuče što više turista zimi. To je i želja grada.

“Ove godine uspjeli smo privući rekordan broj gostiju, blizu 20.000, da posjete Ohrid za vrijeme praznovanja”, izjavio je gradonačelnik Ohruda Nikola Bakračevski.

Hoteli su puni i turistički radnici kažu da je to zbog gostoljubivosti.

“Privlači ih balkanski Jerusalem – Ohrid, crkve i današnji događaj”, kaže menadžer u hotelu “Sileks” Toše Čočoroski.

Slavlje u gradu u čast Bogojavljenja traje četiri dana. U ponedjeljak je Dan ribara. I to je još jedan povod da i domaćini i gosti produže veselje.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U glavnom američkom gradu Washingtonu okončana je višednevna promocija turističkih mogućnost šest balkanskih zemalja. Ova prezentacija održana je uz pomoć USAID-a, američke agencije za međunarodni razvoj. Promociju balkanske turističke ponude posjetio je i naš Ivica Puljić.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO