Google pod novim pritiskom Evropske komisije

EK je pokrenula istragu o tome da li Google u Evropi zloupotrebljava poziciju u oblasti pretraživanja interneta (Reuters)

Antimonopolska agencija Evropske unije pojačala je pritisak na Google da predstavi prijedloge za rješavanje spora povodom navoda da ova kompanija zloupotrebljava dominantnu poziciju u oblasti pretraživanja interneta.

Evropski komesar za konkurentnost Joaquin Almunia izjavio je da će, ako Google ne predoči bolje prijedloge, EU pokrenuti uobičajenu antimonopolsku proceduru, koja bi mogla potrajati godinama i rezultirati kaznama od nekoliko milijardi dolara, prenosi Srna.

Almunia je rekao da su komentari konkurenata i ostalih tržišnih igrača na drugi Googleov paket prijedloga u vezi s pretraživanjem interneta bili negativni, prenio je AP.

Tradicionalni put

On je dodao da treba vidjeti “da li Google može poboljšati svoj prijedlog” ili će EU “krenuti tradicionalnim putem” rješavanja ovakvih sporova.

“Potrebno nam je više, ne tokom sljedeće godine, neko tokom narednih sedmica”, naglasio je komesar EU-a.

Evropska komisija je prije tri godine pokrenula istragu o tome da li Google u Evropi zloupotrebljava svoju poziciju u oblasti pretraživanja interneta i favorizira svoje servise u odnosu na konkurentske proizvode.

Izvor: Agencija