EBRD uložio milijarde u evropske ekonomije

Predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti je kazao da je 2013. bila izazovna godina za ulaganja (EPA)
Predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti je kazao da je 2013. bila izazovna godina za ulaganja (EPA)

Evropska banka za obnovu i razvoj u prošloj godini ukupno je uložila 8,5 milijardi eura u ekonomije u nastajanju, pokazale su objavljene preliminarne procjene međunarodnog zajmodavca.

Time je ukupan iznos EBRD-ovih ulaganja u svim regijama u kojima je prisutan, prema preliminarnom izračunu, smanjen u usporedbi s 2012. godinom, kada su dosegnula ukupno 8,9 milijardi eura.

Kako navode u saopćenju, u 2013. godini su finansirali ukupno 392 pojedinačna projekta, nadomak rekordnih 393 finansiranih u 2012. godini, prenosi Hina.

Iz EBRD-a su tako nastavili podržavati ekonomije u nastajanju na putu oporavka, unatoč otežanom investicijskom okruženju, navodi se u saopćenju objavljenom u srijedu.

Izazovna godina

“Bila je to izazovna godina za ulaganja i EBRD je vrlo zadovoljan što je uspio omogućiti održivu podršku zemljama u regijama svoga djelovanja koje se i dalje bore s nepovoljnim utjecajima krize”, kazao je predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti, prema saopćenju.

“U predstojećem razdoblju, nakon što se ekonomije počnu oporavljati, bit će važno nastaviti s uklanjanjem prepreka za ulaganja i reformama kako bi se poboljšala opća investicijska klima i regija vratila na put tranzicije”, dodao je Chakrabarti.

EBRD je, kako navode, dobro finansijski opskrbljen za nastavak daljnjih ulaganja, nakon što je 2013. godinu zaključio s neto dobiti u visini one iz 2012. godine – od milijardu eura.

Ta će se dobit najvećim dijelom pretočiti u buduća finansiranja.

Uvećana ulaganja

Ulaganja u Jugoistočnu Evropu, koja je još uvijek posebno ranjiva na probleme u eurozoni, uvećana su tako na oko 1,65 milijardi eura, sa 1,5 milijardi eura u 2012. godini.

Povećana su i ulaganja u zemljama centralne Evrope i baltičkim zemljama, na 1,6 milijardi eura, sa ranije 1,2 milijarde.

S druge strane, značajnije su prošle godine smanjena EBRD-ova ulaganja u Rusiji, zbog izrazito otežanog ekonomskog i investicijskog okruženja, i to na 1,8 milijardi eura, sa 2,6 milijardi eura u godini ranije.

Što se tiče istočne Evrope i Kavkaza, ulaganja su prošle godine ostala na nivou 2012. godine, na oko 1,5 milijardi eura, navodi se u saopćenju EBRD-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO