Ford i GM postepeno gube tlo u Evropi

Ford se nada da će uravnotežiti svoj bilans u 2015, zahvaljujući nižim troškovima i novim modelima, među kojima je i Ford Mustang (AP)

Možda su General Motors (GM) i Ford ostvarili oporavak na domaćem, američkom tržištu, no u Evropi ovi proizvođači automobila postepeno gube tlo.

Prodaja GM-a i Forda je u Sjedinjenim Američkim Državama prošle godine porasla za 11 posto, dok su u Kini, također, zabilježili snažne rezultate.

Međutim, u Evropi su američke kompanije izgubile tržišni udio, pri čemu je udio GM-ovih filijala Opel/ Vauxhall smanjen sa osam na 6,7 procenata između 2005. i 2013. godine, a Fordov udio sa 8,3 na 7,4 posto, prema podacima američke konsultantske kuće Ernst & Young, prenosi agencija AFP.

Novi modeli

Obje kompanije su prošle godine pretrpjele velike gubitke u Evropi, zbog čega su bile primorane zatvoriti jedan broj postrojenja, pri čemu je Opel zatvorio jednu fabriku u Njemačkoj, a Ford dvije u Velikoj Britaniji i jednu u Belgiji.

Ford se, međutim, nada da će uravnotežiti svoj bilans u 2015. godini, zahvaljujući nižim troškovima i lansiranju novih modela, među kojima je i Ford Mustang, koji će se prvi put pojaviti na tržištu Evrope.

Opel se, također, oslanja na nove modele, uz 23 modela planirana do 2016. godine.

Izvor: Agencije