Stiže hrana iz 3D printera

Revolucija sa 3D printerima se nastavlja. Nakon igračaka, obuće, kontroverzi oko vatrenog oružja, na red je došla hrana. 

Za 1.400 dolara, 3D printer zvan Foodini, sprema jela do točke kada čovjeku ostaje da ih samo stavi u pećnicu.

I to je hrana, ali ne ona na kakvu ste navikli, nego brza hrana budućnosti. Svježa, direktno iz printera.

Programiranje jela

Aparat je poznat kao Foodini i označava novu eru kuhinjskih aparata. Pun pogodak za ljude koji su uvijek u stisci s vremenom, a žele i dobar obrok.

Jelo poput pizze prvo se mora programirati. Nakon kratkog procesuriranja, počinje faza printanja.

Pomoću kapsula sa svježim i neprerađenim sastojcima, printer ima za cilj ljudima omogućiti da sami pripremaju brzu hranu.

“Možda sve ovo djeluje vrlo futuristički, ali ova je tehnologija definitivno pristupačna. Printanje vlastitih jela, segment brze hrane podiže na sasvim novi nivo”, javlja iz Barcelone reporterka Al Jazeere Sonia Gallego.

Kolačići iz 3D printera

“Printanje vlastite hrane zvuči vrlo neobično. U svojoj biti, to jest 3D printer i može se reći da se hrana doslovno printa. Ali također, to je kuhinjski aparat, samo što je tehnološki vrlo napredan i s njim kuhanje postaje jednostavnije”, objašnjava Lynette Kucsma iz kompanije Natural Machines.

No, pitanje je hoće li aparat ikada zaživjeti. Napravili smo test. Printani kolačići po nekim su našim sugovornicima imali odličan okus.

Pojedincima je ovaj koncept bio previše radikalan. “Kolači iz printera? Ne. Nemam povjerenja”, jedna je od reakcija s druge strane.

Printanoj hrani će vjerovatno trebati još neko vrijeme da zaživi. I dalje će biti potrebno da se jela pravilno začine i ispeku te malo tko vjeruje da u ovom segmentu stroj može zamijeniti čovjeka.

Izvor: Al Jazeera