Otvorene ponude za kupovinu KAP-a

U Privrednom sudu Crne Gore u petak su otvorene ponude dostavljene na tender za prodaju imovine Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP).

Ponude za kupovinu KAP-a, koji je u stečaju, ili dijela imovine fabrike, dostavili su crnogorska kompanija Uniprom, Getsales iz Londona, Politropus Alternative iz Tivta i Alemani Trade iz Beograda, javlja novinarka Al Jazeere Milica Marinović.

Stečajna uprava je 6. decembra prošle godine objavila oglas za prodaju imovine kombinata po početnoj cijeni od blizu 52 miliona eura.

Nakon javnog otvaranja ponuda, stečajni upravnik Veselin Perišić će u roku od osam dana odlučiti o izboru najpovoljnijeg ponuđača i proglašenju kupca.

Konačnu riječ o eventualnoj prodaji KAP-a, ipak, dat će Skupština Crne Gore, kako je i predviđeno Zakonom o zaštiti državnih interesa u rudarsko-metalurškom sektoru, koji je usvojen u decembru prošle godine, podsjeća agencija Tanjug.

Proglašenje bankrota

Za vrijeme trajanja oglasa za prodaju, kako je rekao Perišić, za imovinu kompanije interesiralo se više poduzeća.

„Za KAP su se do sada interesovale kompanije iz Njemačke, Indije, Hrvatske“, kazao je on, navodeći da je nezahvalno prognozirati da li će se fabrika prodati u prvom krugu.

U slučaju da KAP ne bude prodat u prvom pokušaju, Perišić je rekao da bi se potom objavio drugi oglas za prodaju nekadašnjeg najvećeg crnogorskog industrijskog giganta.

Stečaj u KAP je uveden 8. jula, čime je ruska strana izgubila pravo upravljanja fabrikom, ali su aktivirane sve garancije za kredite KAP-a u iznosu od preko 230 miliona eura, koje su pale na teret budžeta Crne Gore.

Privredni sud Crne Gore proglasio je 9. oktobra bankrot KAP-a, čime je nastavljena agonija te nekada najveće crnogorske fabrike. Potraživanja povjerilaca KAP-a iznose preko 360 miliona eura.

Druga tužba

Ruska Centralno-evropska aluminijumska kompanija tužila je u međuvremenu Vladu Crne Gore zbog dešavanja u KAP-u, tražeći odštetu od 100 miliona eura.

To je druga tužba firmi u vlasništvu ruskog biznismena Olega Deripaske, pošto je ranije EN Plus grupa najavila da će podnijeti tužbu tešku 93 miliona eura arbitražnom sudu u Frankfurtu protiv Vlade Crne Gore, zbog, kao je navedeno, neispunjenih obećanja i izgubljenog profita kompanije u poslu sa KAP-om.

Vlada Crne Gore saopćila je da su obje tužbe neosnovane, navodeći da je u čitavom poslu oštećena crnogorska, a ne ruska strana.

Izvor: Al Jazeera i agencije