Iran i Rusija o velikoj robnoj razmjeni

Nije jasno kako će Moskva drugim silama opravdati sporazum o razmjeni koji može ugroziti pregovore o nuklearnom sporu (AP)

Iran i Rusija pregovaraju o velikoj razmjeni nafte za robu u vrijednosti od 1,5 milijarde dolara mjesečno koja bi Iranu omogućila znatno povećanje izvoza nafte i potkopala zapadnjačke sankcije koje su pomogle uvjeriti Teheran da pristane na preliminarni sporazum o ograničavanju njegovog nuklearnog programa

Ruski i iranski izvori bliski pregovorima rekli su da se razgovara o posljednjim pojedinostima sporazuma po kojemu bi Moskva dnevno kupovala do 500.000 barela iranske nafte u zamjenu za rusku opremu i robu, prenosi Hina.

“Sada je ostvaren dobar napredak s izgledima za uspjeh”, rekao je ruski izvor. “Raspravljamo o pojedinostima, a datum potpisivanja sporazuma ovisi o tim pojedinostima”.

Kremlj nije želio komentirati razgovore.

Moguće ugrožavanje pregovora

“Naša je želja što prije potpisati sporazum”, rekao je visoki iranski dužnosnik koji nije želio biti imenovan.

“Naši dužnosnici raspravljaju o tome s Rusima i nadamo se da uskoro biti potpisan bez obzira možemo li postići sporazum o nuklearnom programu u Ženevi”.

Nije jasno hoće li sporazum biti proveden prije postizanja dogovora o nuklearnom programu Teherana zacrtanom u studenom u Ženevi između Irana i šest svjetskih sila.

Nije jasno ni kako će Moskva drugim silama opravdati sporazum o razmjeni koji može ugroziti pregovore o nuklearnom sporu ublažavanjem gospodarskog pritiska na Teheran.

Izvor: Agencije