Fiat – Chrysler planira izlazak na burzu

Sergio Marchionne kaže da je 'oko bacio' na burzu u New Yorku i Hong Kongu, ali i navodi – 'ići će tamo gdje je novac' (Reuters)

Samo 10 dana nakon što je objavljeno spajanje kompanija Fiat i Chrysler uslijedilo je novo iznenađenje – novonastali automobilski gigant bi sada mogao izaći na burzu.

Izvršni direktor automobilske grupacije Fiat-Chrysler, Sergio Marchionne tvrdi kako je „oko bacio“ na New York i Hong Kong, ali i navodi – „ići će tamo gdje je novac“.

U prvom intervjuu od preuzimanja Chryslera, Marchionne je rekao kako bi emisija konvertibilnih obveznica bila odgovarajuća, ali da je konačna odluka na upravi kompanije.

Inače, konvertibilne obveznice su vrsta vrijednosnih papira koje se mogu pretvarati u akcije i često ih emitiraju kompanije s niskim kreditnim rejtingom, ali visokim potencijalom rasta.

O planovima kompanije na europskom tržištu Marchionne nije govorio.

Puna kontrola

Talijanski proizvođač automobila Fiat postigao je prvog dana Nove godine 4,35 milijarde dolara vrijedan dogovor o preuzimanju pune kontrole nad Chrysler Grupom, okončavši time napete pregovore koji su trajali više od godinu dana.

Tim je preuzimanjem, ocjenjuju analitičari i bankari, ojačao ugled izvršnog direktora Sergia Marchionnea u toj industriji, nakon skoro 10 godina otkako je preuzeo kormilo Fiata kao novopridošlica.

Marchionneov plan jačanja Fiata ovisi o mogućnostima razmjene tehnologije, novca i mreže prodavača s Chryslerom, trećim po veličini američkim proizvođačem automobila.

Fiat će steći 41,46 posto udjela u Chrysleru koje dosad nije posjedovao i to od mirovinsko zdravstvenog osiguravatelja Veba, povezanog sa sindikatom United Auto Workers (UAW).

Osiguravatelj Veba dobit će za svoj udjel 3,65 milijardi dolara u gotovini, od čega 1,9 milijarde dolara od Chryslera, a ostatak od Fiata. Nakon zaključenja ugovora, Chrysler se obvezao da će sindikatu UAW dati dodatnih oko 700 milijuna dolara tijekom tri godine.

Ostaju u Italiji

Iz Fiata su u međuvremenu dali uvjerenja Vladi u Rimu kako će nastaviti investiranje u tvornice u Italiji te da će održati snažno prisustvo u zemlji u kojoj su svoju aktivnost počeli prije 115 godina.

Agencija Reuters je podsjetila kako su, nakon što je talijanska kompanija preuzela posljednji manjinski paket akcija američkog Chryslera, oživjela strahovanja od mogućeg manjeg prisustva i angažmana torinskog proizvođača na domaćem tržištu.

No, Fiat planira povećanje kapaciteta u domaćim tvornicama u cilju proizvodnje novih modela vozila, tvrde iz uprave tvrtke, te poručuju kako je zabrinutost sindikata nepotrebna, a da će spajanje sa Chryslerom ne samo omogućiti razvoj tehnologije i mreže distribucije, odnosno povećanje likvidnosti dva proizvođača, nego i biti samo od koristi za Italiju.

Izvor: Al Jazeera i agencije