Švedska optužila Rusiju za privredni rat

Primjedba švedskog ministra odnosila se na politiku EU-a uspostavljanja tješnjih veza sa susjedima Rusije (EPA)

Švedska je optužila Rusiju da vodi privredni rat protiv bivših sovjetskih republika koje razmatraju uspostavu snažnijih trgovinskih odnosa s Evropskom unijom i rekla da EU treba strategiju da se odupre Moskvi.

EU planira preduzeti korake u smjeru potpisivanja trgovinskih sporazuma s Armenijom, Gruzijom i Moldavijom na samitu čelnika EU-a i regije u novembru u Litvaniji, a sličan bi sporazum mogao biti sklopljen i s Ukrajinom.

Tješnje privredne veze s Evropom označile bi jasan prekid istočnoevropskih zemalja s njihovom sovjetskom prošlošću, a takvi su planovi izazvali zabrinutosti Rusije za pad njenog istorijskog utjecaja u regiji.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt je sastanku ministara vanjskih poslova članica EU-a u Viljnusu rekao da je Rusija iskoristila međunarodni fokus na Siriju kako bi potiho vršila pritisak na svoje susjede.

“Posljednjih nekoliko sedmica vidjeli smo grubi ruski pritisak na zemlje partnerstva kakav nismo dugo vidjeli u Evropi”, rekao je Bildt novinarima.

Carinska unija

Primjedba švedskog ministra odnosila se na politiku EU-a uspostavljanja tješnjih veza s Ukrajinom, Bjelorusijom, Moldavijom, Azerbejdžanom, Armenijom i Gruzijom, i podršku demokratskim reformama na istoku, odnosno takozvano “istočno partnerstvo”.

Rusija još nije komentarisala Bildtove izjave. Moskva bivše republike SSSR-a vidi kao dio svog strateškog prostora utjecaja i uspostavila je carinsku uniju u koju traži da one uđu.

Bildt je rekao da je Rusija izvršila “krajnje težak pritisak” na Armeniju kako bi Vladu te države uvjerila da se pridruži carinskoj uniji pod ruskim vodstvom te da je Moskva pokušala zastrašiti i Moldaviju.

“Vidim da prijete Moldaviji prekidom opskrbe plinom i uvoza vina. To je privredni rat kojime prijete tim zemljama”, rekao je Bildt.

Osim Bildta još je nekoliko ministara izrazilo slične zabrinutosti i reklo da Rusija ne bi trebala politiku EU-a na njegovim istočnim granicama gledati kao prijetnju.

“Možete imati dobre odnose s Rusijom i još uvijek biti dio evropske porodice … Ne razumijem zašto izgleda da neki ljudi u Moskvi misle da države imaju samo jedan izbor”, rekao je holandski ministar vanjskih poslova Frans Timmermans.

Izvor: Al Jazeera