Izuzetan rast deviznih transakcija

Američki dolar je profitirao na međunarodnom deviznom tržištu zahvaljujući slabljenju eura (Getty Images)
Američki dolar je profitirao na međunarodnom deviznom tržištu zahvaljujući slabljenju eura (Getty Images)

Broj transakcija na međunarodnom deviznom tržištu je povećan za 30 posto od 2010. godine, saopćila je Banka za međunarodna poravnanja. Iznos tih transakcija je više desetina puta veći od svjetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Međunarodno devizno tržište se neprestano povećava još od svog nastanka 1976. To je jedino tržište čiji broj transakcija nastavlja da raste uprkos investicionoj krizi, prenosi AFP.

Između kompleksnosti tržišta akcija i slabe rentabilnosti obveznica, tržište deviza predstavlja jedan od glavnih aduta investitora, navodi se u izvještaju.

Slabljenje eura

Prosječna vrijednost dnevnih investicaja u aprilu 2013. dostigla je 5.300 milijardi dolara, što je više za 32,5 posto nego u istom periodu 2010, kada je taj iznos bio 4.000 milijardi dolara.

Ta vrijednost je 2007. iznosila 3.300 milijardi dolara, a 2004. manje od 2.000 milijardi.

U aprilu 2013. je 87 posto deviznih transakcija izvršeno u dolarima u odnosu na druge devize, što je više za 2,1 posto nego u istom mjesecu 2010.

Američki dolar je profitirao na međunarodnom deviznom tržištu zahvaljujući slabljenju eura koji je bio korišten kao konvertibilna valuta u 33,4 posto izvršenih transankcija u aprilu ove godine, što je za 5,7 posto manje nego prije tri godine, prije svega zbog dužničke krize južnoevropskih zemalja, a prije svega Grčke.

Izvor: Agencije


Povezane

Regija jugoistočne Azije dugo je gledana kao raj za investitore. Međutim, obveznice, dionice i devize krenule su silaznom putanjom. Investitori traže izlaznu strategiju. Pad na azijskim bezrama odrazio se negativno i na evropske.

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO