August, najbolji poslovni mjesec u eurozoni

August je za kompanije u eurozoni bio najbolji mjesec u posljednje dvije godine. Narudžbe su porasle prvi put od sredine 2011. 

Ranije ove sedmice, slavile su fabrike. Danas slave srednje i male kompanije. Brojke pokazuju da su poslovne aktivnosti na rekordnom nivou u posljednje dvije godine, što sugerira da bi ekonomija eurozone mogla nastaviti sa rastom i u ovom kvartalu.

Indeks menadžera nabavke prešao je prag od 50 poena, koji dijeli ekonomski rast od pada, a to je odlična vijest za regulatore iz Evropske centralne banke koji se sastaju u četvrtak.

“Indeks menadžera nabavke se podudara sa kvartalnim ekonomskim rastom od 0,3 posto do kraja ove godine. To dovodi pod znak pitanja prognoze Evropske centralne banke, koje predviđaju pad od 0,6 osto. Na sutrašnjem sastanku morat će napraviti mnogo revidiranja, što dovodi u sumnju njihovu kredibilnost”, kaže Christian Schulz, ekonomista Berenberg banke.

Skroman napredak

Ipak, šampanjac se još uvijek ne otvara. Napredak je isuviše skroman za takvu priliku, a druga najjača ekonomija – Francuska, još uvijek zaostaje.

“Svi tvrde da je glavna kriza u Evropi gotova. Ni najmanje ne vjerujem u to. Mislim da je Grčka u velikom neredu. Portugal je hiljadu kilometara daleko od oporavka. A tu su i ogromni problemi u Španiji i italiji”, smatra David Buik, analitičar agencije Panmure Gordon.

Brojke nezaposlenosti u Španiji ukazuju na blagi oporavak, ali nestašica novih radnih mjesta se nastavlja. Analize pokazuju da poslodavci još uvijek nemaju dovoljno samopouzdanja da zapošljavaju nove radnike. Naprotiv, smanjili su broj radnika dvadeseti mjesec zaredom i bržom stopom nego u julu.

Izvor: Al Jazeera