Porezne olakšice ukinute zbog zloupotrebe

Ministar Linić je ustvrdio kako porast PDV-a neće uzrokovati porast cijena i pad potrošnje (Pixsell)
Ministar Linić je ustvrdio kako porast PDV-a neće uzrokovati porast cijena i pad potrošnje (Pixsell)

Hrvatski ministar financija Slavko Linić potvrdio je kako je ukidanje porezne olakšice na kupnju prve nekretnine predloženo zato što se ta olakšica do sada „previše zloupotrebljavala“, uz napomenu kako Vlada predlaže smanjenje stope poreza na promet nekretnina s pet na četiri posto kako bi potaknula promet nekretninama.

Ministar Linić je, zajedno s potpredsjednicima Vlade Brankom Grčićem i Milankom Opačić, odgovarao na pitanja koja su građani preko Twittera postavljali u vezi nedavno predstavljenih Smjernica ekonomske i fiskalne politike 2014. – 2016.

Predstavnici Vlade pritom su još jednom poručili građanima, koji su izrazili nezadovoljstvo nekim predloženim mjerama, da „potrošnja nije izlaz“.

„Trošilo se 20 godina i zato sad imamo 46 milijardi eura duga. Budućnost trebamo graditi ulaganjem i razvojem, a ne potrošnjom“, poručilo je troje ministara.

Rast PDV-a neće donijeti poskupljenje

Pojašnjavajući razlog ukidanja olakšice na plaćanje poreza na kupnju prve nekretnine, Linić je rekao da se ta olakšica previše zloupotrebljavala.

„Porezna uprava najviše sporova vodi vezano za porez na promet nekretnina i to upravo zbog zloupotreba olakšica na prvu nekretninu. Zato je predloženo smanjenje stope poreza na promet nekretnina sa pet na četiri posto, kao mjera poticanja prometa nekretninama“, ističe Linić.

Veliki interes izazvalo je najavljeno povećanje međustope PDV-a s 10 na 13 posto, no Linić je ustvrdio kako „taj porast neće uzrokovati porast cijena i pad potrošnje“.

Na pitanje zašto se ne snizi osnovna stopa PDV-a, Linić je odgovorio kako to u ovom trenutku nije moguće zbog ogromnog javnog duga koji se mora vraćati te naglasio da trošarine jesu visoke, ali su još uvijek najniže u Europskoj uniji.

Podsjetio je da su izmjenama Kaznenog zakona neisplata plaće i neuplaćivanje doprinosa postali kazneno djelo za koje prijeti zatvorska kazna do tri godine.

„Uskoro će Ministarstvo financija početi objavljivati liste poslodavaca koji ne isplaćuju plaće“, najavio je Linić.

Reforma javnog sektora

Na upit zašto se ne smanji broj županija i njihove birokracije, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić najavio je da Vlada kreće u reformu javnog sektora na lokalnoj razini.

„Uskladit ćemo nadležnosti s fiskalnim kapacitetom na lokalnoj razini“, rekao je Grčić i ocijenio kako će to onemogućiti jedinice lokalne samouprave da zapošljavaju previše ljudi, te primorati načelnike i druge zaposlenike da dio poslova obavljaju volonterski.

Po njemu, cilj je uravnotežiti sustav i učiniti ga pravednijim tako da siromašnije jedinice dobivaju potporu države, a one koje to nisu izađu iz sustava.

Također je najavio analizu svih državnih agencija i procjenu njihove opravdanosti, te ustvrdio da novi paket reformi neće loše utjecati na standard građana.

Na pitanja o objedinjenoj javnoj nabavi u zdravstvu i uštedama potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić istaknula je kako su dosad objedinjenom javnom nabavom ostvarene uštede od 20 posto, te najavila njezino proširenje na sve zdravstvene ustanove.

„Za izdvajanje djelatnosti poput kuhanja, čišćenja i održavanja iz javnog sektora u privatni sektor (tzv. outsourcing) treba prvo procijeniti potrebe, a zatim formirati poduzeće“, rekla je ministrica Opačić zaključno dodavši kako se pri donošenju tih mjera posebice vodilo računa o zaštiti najranjivijih skupina, umirovljenika i invalida.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike EKONOMIJA
POPULARNO